Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Папата възропта срещу несправедливите решения на израелско-палестинския конфликт

Снимка: Shutterstock

Папа Франциск се изказа днес срещу "несправедливи решения" на израелско-палестинския конфликт, като посочи, че ако такива бъдат наложени, те ще бъдат само прелюдии към нови кризи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че той е очевидно намекнал за предложения от президента на САЩ Доналд Тръмп мирен план за Близкия изток.
Папата говори в южния италиански пристанищен град Бари, където бе гост на среща на епископи от всички страни в Средиземноморския басейн.

"Средиземноморският регион сега е заплашен от взривове на нестабилност и конфликти - както в Близкия изток и различни страни от Северна Африка, така и между различни етнически и религиозни общности и групи", отбеляза той.

Смята се, че това е първо публично изявление на главата на Римокатолическата църква, който често е защитавал както правата на палестинците, така и стремежа на Израел към сигурност, за израелско-палестинския конфликт, след като Тръмп обяви плана си на 28 януари.
Този план, наречен още от някои "сделката на века", предвижда признаване на властта на Израел над еврейските селища на Западния бряг и поставя редица условия за палестинците, ако искат да се сдобият със своя държава със столица едно селище на Западния бряг източно от Ерусалим. Макар че декларираната от Тръмп цел е да се сложи край на продължаващия от десетилетия конфликт, планът по всеобща преценка благоприятства Израел и пренебрегва ключови палестински стремежи и дори вече договорени параметри на бъдещото урегулиране. Това накара палестинците не само да го отхвърлят, но и да прекратят всякакви контакти с Израел и САЩ.

"Няма разумна алтернатива на мира, защото всеки опит за експлоатация или налагане на превъзходство принизява както неговия извършител, така и обекта, към който е насочен. Той издава късогледо схващане за реалността, тъй като не предлага бъдеще нито на единия, нито на другия", подчерта Франциск, визирайки Близкия изток.
Папата осъди онези популистки политици, които, според него, използват "демагогски квалификации", като например "инвазия", когато говорят за миграцията.
"Разбира се, приемането и интеграцията с достойнство са етапи от един процес, който не е лек. Въпреки това е немислимо този проблем да се решава чрез издигане на стени", изтъкна Светият отец.

още от Свят