Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шест партии влизат в парламента на Северна Македония, партията на Зоран Заев води с минимална преднина

Снимка: Shutterstock

Шест партии влизат в парламента на Северна Македония според резултатите от преброени бюлетини от 3421 от общо 3480 избирателни секции /98,3 процента/ на вчерашните предсрочни парламентарни избори в Северна Македония.

По предварителни данни, прозападния Социалдемократически съюз на бившия премиер Зоран Заев печели 46 депутатски мандата, а коалицията около националистическата формация ВМРО-ДПМНЕ - 44, предаде агенция МИА, позовавайки се на съобщение на Държавната избирателна комисия. Демократичният съюз за интеграция печели 15 мандата, Алианс за албанците и Алтернатива - 12, Левица - 2 и Демократичната партия на албанците -1 мандат в 120-местния парламент.

Останалите 9 партии, които са участвали в изборите, не са успели да прескочат изборния праг.

По данни на комисията СДСМ и партньори са спечелили 36,12 процента от гласовете, а ВМРО-ДПМНЕ - 34,85 процента.

"Резултатите от изборите се появяват все още спорадично на сайта на Държавната избирателна комисия, който снощи бе подложен на хакерска атака. Окончателни резултати за разпределението на мандатите в парламента могат да се очакват след преброяване на всички гласове до края на деня", съобщи председателят на комисията Оливер Дерковски.

Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония бяха произведени в условия на епидемия от коронавирус и продължиха три дни - от понеделник до сряда. Вчера избирателните секции бяха отворени два часа по-дълго от обикновено, за да се избегнат струпването на хора и рискът от зараза. Около 923 000, или 51% от избирателите са упражнили правото си на глас. 

още от Свят