Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Протест в Полша срещу законопроект за нови ограничения на абортите

102

Снимка: Guliver / Getty Images

Стотици активисти протестираха снощи пред сградата на полския парламент срещу законопроект за по-нататъшно ограничаване на правото на аборт, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Искаме избор, а не терор", скандираха демонстрантите.

Протестът се проведе, докато специална комисия разглеждаше предложение на гражданска група за забрана на абортите при случаи, когато ембрионът е увреден непоправимо. В крайна сметка тя реши, че е необходима още работа по проекта, преди той да бъде гласуван в парламента.

Малка група противници на абортите и монахини се молеха близо до мястото на протеста.

Силно католическа Полша, в резултат на трудно постигнат компромис, разрешава абортите в три случая: когато животът или здравето на жената са застрашени, бременността е вследствие на престъпление или изследванията показват висока вероятност за непоправимо увреждане на ембриона. Разглежданият законопроект цели да премахне третото условие, отбелязва АП.

Според опозиционната депутатка Йоанна Шоринг-Велгус мярката е представена за обсъждане точно сега, за да бъде отклонено вниманието от новия закон за реформиране на Върховния съд, заради който Европейската комисия заведе наказателна процедура срещу Полша.

още от Свят
21
Събота
Септември