Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Путин разпусна Русия за 1 седмица

Снимка: Guliver / Getty images

Седмицата от 30 март до 5 април ще бъде неработна за цяла Русия, но хората ще получават заплатите си. Това обяви руският президент Владимир Путин в специално обръщение към нацията. Здравето на хората е най-важният приоритет, сега е изключително важно да се предотврати заплахата от бързо разпространение на болестта, затова обявявам следващата седмица за неработна, заяви той, цитиран от руските медии. Той обяви и отлагане на насроченото за 22 април националното гласуване за поправките в руската конституция.

На работа през следващата седмица в Русия ще бъдат само служителите в медицинските заведения, аптеките, магазините, финансовите институции, транспорта и държавните органи, уточни той.
По официални данни към днешна дата в Руската федерация има общо 658 случая на зараза, като само от вчера до днес са регистрирани нови 163 случая - значително по-голям денонощен прираст в сравнение с предходните дни. Малкият брой на случаите е съмнителен, въпреки че Русия граничи с Китай, отбелязва АП. Агенцията припомня, че вчера московският кмет Сергей Собянин докладва на Путин, че малкият брой заразени вероятно се дължи на недостатъчните извършени тестове за откриване на вируса. По-късно същото мнение изказа пред президента и главният лекар на Москва Денис Проценко. Според него Русия трябва да се подготви за "италианския сценарий".

"Виждаме колко драматично се развива ситуацията с епидемията от коронавируса в света, в много страни продължава да се увеличава броят на заразените, под удар се оказа цялата световна икономика", каза още Путин в днешното си обръщение и призна: руската икономика също е под сериозен натиск заради коронавируса.

Длъжни сме да напавим всичко възможно в подкрепа на доходите на руските граждани, затова на първо място, малките и средните предприятия ще получат данъчна ваканция през следващите шест месеца, посочи Путин и уточни, че те ще бъдат освободени от данъци с изключение на ДДС. А хората, които са теглили заеми, трябва да могат да се разплатят по-късно без неустойки, допълни руският държавен глава.  Сроковете на действие на правото на социални помощи и обезщетения ще се удължават автоматично в следващите 6 месеца. Той ще предложи за гласуване и въвеждане на мораториум за следващите 6 месеца върху подаването на искове от компании за фалит. Също така ще се разгледа и предложение за данъчно облагане на доходите на физически лица с депозити и инвестиции в ценни книжа над 1 милион рубли

 

още от Свят