Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Русия и Сирия не дават достъп на експерти по химическите оръжия в Дума

100

Снимка: Guliver/ Getty Images

Русия и Сирия възпрепятстват достъпа на мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) до сирийския град Дума, където трябва да направят проверка за евентуалното използване на химическо оръжие. Това стана ясно от съобщение в "Туитър" на постоянния представител на Великобритания в организацията, Питър Уилсън.

"Русия и Сирия още не са разрешили достъп до Дума. Безпрепятственият достъп е критично важен. Русия и Сирия трябва да сътрудничат.", призова той.

На свой ред, заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че екипът експерти по химически оръжия не може да отиде на мястото на предполагаемата химическа атака без съответното позволение от ООН. Според неговите обяснение, на екипа е отказано разрешение да отиде в град Дума, тъй като мисията не е получила одобрението на Департамента за сигурност и безопасност.

Питър Уилсън обаче опроверга твърденията на Рябков. Според него ООН е дала зелена светлина на инспекторите от ОЗХО да отидат на мястото на предполагаемата атака, но не са успели да стигнат до Дума, тъй като сирийското правителство и Русия не са дали гаранции за сигурността им.

Обвинения към Русия в опит за осуетяване на разследването на ОЗХО, както и в подправяне на доказателствата в Дума днес отправи и посланикът на САЩ в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Кенет Уорд.

В отговор руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия не е почиствала мястото на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума, за да прикрие следите от нападението, предаде Би Би Си.

„Мога да гарантирам, че Русия не е извършвала никакво почистване на това място“, каза Лавров в интервю за британската медия.

„Не искам да бъдат груб с държавните глави на други страни, но вие цитирахте лидерите на САЩ, Великобритания и Франция и честно казано, единствените доказателства, които те са представители, са базирани на съобщения от медиите и социалните мрежи“, коментира Лавров пред Би Би Си.

„Това, което се е случило в Дума, е било постановка“, допълни той.

Руският дипломат коментира и влошаването на отношенията между Запада и Русия, които според него са в най-ниската си точка в историята.

„Мисля, че отношенията между Русия и Запада сега са по-лоши, отколкото по времето на Студената Война. Тогава поне имаше канали за комуникация и нямаше тази русофобия, която прилича на опит за геноцид чрез санкции“, заяви Лавров.

Руският външен министър изрази надежда, че хората на Запад, включително и тези, които са на власт, са наясно опасността, която носи това положение.

още от Свят