нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Русия разби опасна хакерска група по искане на САЩ

Getty Images

Русия обяви, че по искане на САЩ е разбила хакерската група REvil, смятана за най-опасната група киберпрестъпници, извършващи кибератаки с цел откуп, предаде Франс прес.

На срещата си през юни миналата година американският президент Джо Байдън и руският президент Владимир Путин анонсираха, че искат да подобрят сътрудничеството между двете държави в борбата с киберпрестъпността.

Руската Федерална служба за сигурност заяви, че групата е била разбита в рамките на съвместна операция с руската полиция. Обиските, извършени по искане на американските власти, са извършени на 25 адреса в пет руски региона, сред които Москва и Санкт Петербург. Били са конфискувани парични средства на стойност 426 милиона рубли (около 4,8 милиона евро) и 20 луксозни автомобила. 

Задържани са около 14 души, съобщи руската федерална служба за сигурност и публикува видеозаписи на арести. Московски съд е идентифицирал двама от задържаните като Роман Муромски, който е уебдизайнер и Андрей Бессонов.

Членовете на групата "са разработили зловреден софтуер и са организирали и извършвали присвояване на средства от банковите сметки на чужди граждани", посочиха още от ФСС.

В началото на юли миналата година тази хакерска група пое отговорност за кибератаката с цел откуп срещу американското софтуерно предприятие "Касея". Тогава Джо Байдън поиска от Путин, в рамките на телефонен разговор, да вземе мерки срещу хакерите. В началото на ноември властите в Европа и САЩ заявиха, че са арестували седем хакери при операция срещу REvil и групата GandCrab.

Кибератаките с цел откуп са една все по-печеливша форма на престъпност, при която хакерите криптират данните на жертвите и след това искат да им се плати, за да върнат достъпа до тях. Според американското министерство на финансите само в САЩ през първото полугодие на миналата година са били платени откупи на стойност 590 милиона долара, припомня АФП.

Малко по-късно САЩ приветстваха операцията на руските служби за сигурност по разбиването на хакерската група REvil и задържането на нейни членове. Според високопоставен източник от администрацията във Вашингтон, един от задържаните е отговорен за атаката срещу най-големия тръбопровод за горива в САЩ миналата пролет, довел до сериозна енергийна криза в продължение на седмици, предаде Ройтерс.  Кибератаката срещу тръбопровода причини масов недостиг на горива по източното крайбрежие на САЩ. Тя бе извършена с криптиращия софтуер DarkSide, разработен от членове на REvil с цел изплащане на откуп в замяна на ключ за декриптиране.

 

още от Свят