нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Руски олигарх изпревари Рокфелер по концентрация на богатство

Алексей Мордашов. Снимка: Корпоративен сайт на "Северстал"

Руският олигарх, основният собственик на металургичния холдинг Северстал, Алексей Мордашов, изпревари легендарния американски милиардер Джон Рокфелер по съотношение на състоянието му към БВП на родната му страна, пише Financial Times.

Според изчисленията на вестника Мордашов разполага със състояние от 29 милиарда долара, което е 1,7 процента от БВП на Русия. За сравнение, най-богатият човек в света, основател на интернет гиганта Amazon, Джеф Безос, с нетна стойност на състоянието от 177 млрд. долара, притежава само 0,8% от БВП на Америка.

Рокфелер, живял в края на 19-ти и 20-ти век, се смята за първия официален доларов милиардер в историята. Състоянието му, спечелено от акциите на петролната компания Standard Oil, се е равнявало на 1,4 милиарда долара, което е приблизително 1,6 % от БВП на САЩ по това време.

Според публикацията на Financial Times, Русия е на първо място в света по концентрация на богатство в ръцете на най-заможните хора (дял на общо богатство към БВП) с 35 процента. На второ място е Швеция - 30 процента, на трето - Индия (20 процента).

Изданието разделя милиардерите на „добри“ и „лоши“. Първите са спечелили своето богатство в производствената индустрия, а вторите - в сектора на суровините или недвижимите имоти.

още от Свят