нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Руският парламент удължи с 5 години договора Нов СТАРТ

Снимка: Getty Images

Руският парламент ратифицира споразумението със САЩ за продължаване с пет години на действието на двустранния договор Нов СТАРТ за ограничаване на стратегическите ядрени оръжия, предадоха световните агенции. 

Първо долната камара, Държавната дума, а след това и горната, Съветът на Федерацията, бързо одобриха текста с единодушие. Това стана след телефонния разговор вчера между руския президент Владимир Путин и новия му американски колега Джо Байдън, в който двамата изразиха задоволство от размяната на дипломатически ноти за продължаване на действието на договора, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията уточнява, че продължаването на действието на Нов Старт не изисква одобрението на Конгреса на САЩ, посочва БТА. 

Единственият останал в сила договор между двете страни за ограничаване на ядрените оръжия изтичаше на 5 февруари. Байдън предложи той да бъде продължен с пет години и Кремъл бързо се съгласи. 

Договорът бе подписан през 2010 г. от тогавашните президенти на САЩ и Русия, Барак Обама и Дмитрий Медведев. Той предвижда всяка от двете страни да има не повече от 1550 разгърнати ядрени бойни глави и 700 разгърнати ракети и стратегически бомбардировачи, припомня АП. 

Русия отдавна се обявява за продължаване на действието на Нов СТАРТ без каквито и да било промени. Администрацията на предишния американски президент Доналд Тръмп обаче се съгласи да започне преговори по въпроса едва миналата година и постави редица условия, които блокираха преговорите. По време на кампанията за президентските избори в САЩ през ноември Байдън даде да се разбере, че предпочита да бъде удължен договорът, който бе договорен по времето, когато той бе вицепрезидент на Обама, припомня още АП. Преговорите за продължаване на Нов СТАРТ бяха затруднени и от напрежението, влошило американско-руските отношения като цяло.
 

още от Свят