Руснаците поставиха рекорд по консумация на свинско месо

Руснаците поставиха рекорд по консумация на свинско месо

Руснаците поставиха рекорд по консумация на свинско месо

Потреблението на свинско месо в Русия през първата година от пандемията се е увеличило с 4% в сравнение с 2019 г. и достигна 4,08 млн. тона. Сега потреблението на свинско месо на човек е 27 кг годишно, което е най-високият резултат в историята на съвременна Русия. С общото годишно потребление на месо 76,5 кг, делът на свинското месо е 36% и е на второ място след традиционния лидер - птичето месо (34 кг, 44%).  Това се посочва в доклад на Руската земеделска банка "Роселхозбанк", цитиран от ТАСС.

Според ръководителя на Центъра за промишлени експертизи на Роселхозбанк Андрей Далнов през 2021 г. потреблението на свинско месо ще нарасне с около 3% спрямо 2020 г.

"Вътрешното потребление ще престане да бъде толкова ефективен двигател на индустрията, както беше преди 5-10 години. Трансформацията на Русия от един от най-големите вносители на свинско месо в един от най-големите износители на този вид месо прави износа най-многообещаваща точка на растеж. Прогнозираме, че до края на 2021 г. износът на свинско месо от Русия ще нарасне с 25% в сравнение с 2020 г. и ще постави нов рекорд, достигайки 250 хиляди тона", каза Далнов. 

Според експерти най-обещаващите пазари за руските производители по отношение на логистиката и търсенето са пазарите на Югоизточна и Източна Азия, които представляват около 30-40% от световните доставки на свинско месо. Центърът за експертиза в индустрията отрежда отделна роля на Китай. Тази страна представлява около 20-25% от всички световни доставки на свинско месо. Ако Китай отвори за доставка на местно свинско, износът през 2021 г. може да нарасне с 50% или повече и да надхвърли 300 хиляди тона.

В допълнение към износа, Центърът за промишлени експертизи разглежда концентрацията на продукция в големи стопанства, работещи на принципа "от полето до гише", увеличаване на производителността на свинете поради увеличение на средното тегло на търгуемите свине и прилагането на селекция и генетични технологии, като допълнителни фактори за поддържане и увеличаване на маржовете.

Според прогнозата на Центъра за индустриална експертиза на Руската земеделска банка, през 2021 г. рентабилността на индустрията ще нарасне от 15% на 18%, до голяма степен благодарение на скока на цените на едро в началото на годината. Благодарение на въвеждането в експлоатация на инвестиционни проекти и допълнителното натоварване на оперативния капацитет, както изчисли центърът, производството на свинско месо през 2021 г. ще се увеличи със 170 хил. тона и ще достигне нов връх - 4,44 млн. тона, което е с 4% повече спрямо 2020 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ