нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ пропуснаха шанса си да избегнат мащабна карантина, смята Бил Гейтс

Снимка: Guliver / Getty images

Съединените щати пропуснаха шанса си да избегнат мащабна карантина, тъй като не действаха достатъчно бързо срещу разпространението на коронавируса. Това заяви съоснователят на Microsoft Бил Гейтс.

„САЩ вече не са в ситуация, в която могат да имат контрол върху COVID-19 без затваряне на бизнесите. Не действахме достатъчно бързо, за да имаме възможността да избегнем тези мерки“, коментира Гейтс.

„Трябваше да забележим накъде вървят нещата още през януари“, добавя Гейтс. Вирусът бе открит в Китай още през декември.

През последните дни американската администрация посъветва жителите на страната да останат по домовете си с цел забавяне на разпространението на коронавируса. На много места, сред които щата Калифорния и градовете Ню Йорк и Вашингтон наредиха да бъдат затворени временно всички несъществени бизнеси. По последни данни в САЩ са заразени над 50 хил. души.

Във вторник американският президент Доналд Тръмп заяви, че би искал да отмени ограничителните мерки срещу коронавируса най-късно до 12 април, когато се пада католическия Великден. Правителствени представители и здравни експерти отправиха критики към този призив, тъй като връщането на хората на работа може да доведе до колапс на здравната система и повече смъртни случаи.

Вчера Гейтс призна, че самоизолацията ще бъде „катастрофална“ за икономиката, но подчерта, че няма друг вариант, като предложи карантинни мерки, които да продължат от 6 до 10 седмици.

„Не е лесно да се каже на хората: Хей, продължавайте да ходите на ресторанти и да купувате нови къщи, игнорирайте купчината от тела в ъгъла. Искаме да продължите да харчите пари, тъй като има политици, които смятат, че растежът на БВП е най-важното нещо“, казва Гейтс. „Трудно е да кажете на хората по време на епидемия…, че те трябва да продължат работата си както обикновено, знаейки, че това допринася за разпространението на заразата.“, добавя той.

По думите на съоснователя на Microsoft САЩ трябва да увеличат капацитета си за COVID-19 и да подобрят процеса по локализирането на хората, които трябва да бъдат проверявани за заболяването.

„Що се отнася до тестването, ние все още не разполагаме с нужния капацитет и не преглеждаме хората, които имат нужда от това. Тестването трябва да бъдат по-организирано, то трябва да бъде приоритет. Това е супер, супер спешно“, допълва той.

 

още по темата
още от Свят