нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ разсекретяват нови документи относно покушението на Джон Кенеди

Getty Images

Американската администрация смята да публикува на 15 декември нови материали, свързани с убийството през 1963 г. на 35-тия президент на САЩ Джон Кенеди, съобщи пресслужбата на Белия дом.

В съобщението се посочва, че през 1992 г. американският Конгрес е обявил, че всички данни, които имат отношение към убийството на Кенеди, "следва постепенно да бъдат разкрити", ако това няма да навреди на отбраната, разузнаването, правоохранителните органи или на външната политика на страната, отбелязва ТАСС.

Както е известно 4 американски президенти са били убити, докато са били начело на държавата – Ейбрахам Линкълн (1865 г.), Джеймс Гарфилд (1881 г.), Уилиам Макинли (1901 г.) и Кенеди (1963 г.).

Освен това е имало опити за покушение  на десетки други, като при такива са пострадали Теодор Рузвелт и Роналд Рейгън.

След убийството на Кенеди, застрелян в автомобила си по време на парад, е задържан Лий Харви Осуалд, който обаче не е осъден, тъй като е убит малко след ареста си от собственика на нощен клуб Джак Руби. Руби почива в ареста 5 по-години по-късно.

Сегашният американски президент Джо Байдън утвърди реда, по който ще бъдат публикувани посочените материали. Част от тях, както се очаква, ще бъдат разкрити на 15 декември.

Това са тези сведения, за чието огласяване има съгласие на властите. Публикацията на втората част ще се отложи по искане на ведомствата. Очаква се до 15 декември 2022 г. тя да не бъде разкрита.

Съответни препоръки вече са били направени от ръководството на националното управление на архивите и документацията на САЩ.

Не е изключено част от документите да не бъде огласени и след 15 декември 2022 г.

Очаква се управлението на архивите да изготви план за създаване на цифрова база данни с открит достъп, в която ще бъдат включени разкритите документи

 

още от Свят