Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Саудитска Арабия е екзекутирала 48 души от началото на годината

100

Снимка: Guliver / Getty images

Саудитска Арабия е екзекутирала 48 души през последните четири месеца, като половината от осъдените на смърт са били обвиняеми по дела за трафик на наркотици, съобщи правозащитната организация „Хюман райтс уоч"(ХРУ), цитирана от „Гардиън“.

Съдебната система на страната, която от „Хюман райтс уоч" определиха като „несправедлива“, предвижда смъртно наказание за осъдените за тероризъм, изнасилване, убийство, изнаасилване, въоръжен обир и наркотрафик.

Експертите по правата на човека многократно са изразявали притеснения относно липсата на справедлив процес в ултраконсервативната страна, която се води от строгите закони на шериата (ислямското право).

„Достатъчно лошо е, че Саудитска Арабия екзекутира толкова много хора, но още по-плашещо е, че много от осъдените на смърт не са извършили тежко престъпление. Всеки план за ограничава не екзекуциите за наркотрафик трябва да включва подобрения в съдебната система, която в момента не позволява провеждането на справедливи процеси“, заяви Сара Лий Уитсън, директор на ХРУ за Близкия изток.

От правозащитната организация обявиха, че Саудитска Арабия е извършила близо 600 екзекуции от 2014 г. насам, като повече от една трета са били свързани с наркотрафик. През 2017 г. близо 150 души са били обезглавени със сабя.

Миналия месец саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман намекна в интервю за списание „Тайм“, че кралството може да промени смъртните присъди на доживотен затвор за някои от обвиненията, с изключение на тези за убийство.

още от Свят
18
Петък
Януари