Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Саудитска Арабия екзекутира и разпна затворник

53

Снимка: Shutterstock

Саудитски затворник е бил екзекутиран и разпнат, според съобщение на държавната медия на страната, предава Би Би Си. Мъжът е един от 37 души, на които е било наложено смъртно наказание, по обвинение в тероризъм. Всичките 37 са били екзекутирани във вторник. 

Съобщението добавя, че той е бил обвинен в "приемане на терористична екстремистка идеология, сформиране на терористични клетки" и накърняване на "мира и сигурността на обществото". 

Един от мъжете, които са били убити, е бил на възраст от 16 години по време на ареста си, според правозащитната организация Amnesty International.

Екзекуциите в Саудитска Арабия обикновено са извършвани чрез обезглавяване. Разпването след екзекуция е извършвано само за престъпленията, разглеждани от властите като най-тежки. 

За 37-те затворници, които са били умъртвени, се смята, че са атакували служби за сигурност в страната, убивайки полицаи, посочва още извлението, излъчено от Саудитската прес агенция. Наказанията са били извършени на няколко места, включително в столицата Рияд, в Мека и Медина. Сред екзекутираните лица най-малко 14 са осъдени за престъпления, свързани с участието им в антиправителствени демонстрации, посочи още "Амнести".

През 2018 г. затворник в Саудитска Арабия беше екзекутиран и разпънат, след като бе обвинен в убийството на жена. Той също така бе обвинен и в опит за убийство на друг мъж, както и в опит за изнасилване на жена, съобщи Bloomberg.

Саудитското правителство не публикува официална статистика за броя на екзекуциите, които извършва, но държавните медии често докладват за такива. Според "Амнести", досега през тази година в Саудитска Арабия са екзекутирани поне 104 души. През 2018 г. държавата от Персийския залив извърши 149 екзекуции.

още от Свят
21
Сряда
Август