нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Публичният дълг на Северна Македония нараснал с 1 млрд. евро за тримесечие

Снимка: Shutterstock

През второто тримесечие правителството на Северна Македония е увеличило публичния дълг на страната с 1 милиард евро, информира скопското електронно издание Expres.mk.

Публичният дълг, който включва държавен, гарантиран и необезпечен дълг към второто тримесечие на 2020 г., е 59,5% от БВП, което в сравнение с предходното тримесечие е увеличение с 8,8 процентни пункта.

Държавният дълг към второто тримесечие е 50,7% от БВП, което спрямо предходното тримесечие е повече с 8,9 процентни пункта.

„Към второто тримесечие на 2020 г. публичният дълг е 59,5%, докато държавният дълг е 50,7%. Увеличението на публичния и държавния дълг през второто тримесечие се дължи предимно на изтеглянето на средства чрез еврооблигацията и заема от Международния валутен фонд, за да се осигури ликвидност по време на кризата с Covid-19, да се осигурят средства за прилагане на антикризисни мерки и плавно изпълнение на бюджета въпреки кризата, т.е. покриване на увеличения дефицит поради спада на приходите в резултат на кризата с Covid”, информират от Министерството на финансите. 

още по темата
още от Свят