Затвори

Син на високопоставени южнокорейци избяга в Северна Корея

Севернокорейско село, видяно от границата в Южна Корея. Снимка: Guliver/ Getty Images

Синът на двама високопоставени в миналото южнокорейци се премести да живее в Северна Корея - нещо напълно необичайно, на фона на множеството тежки и трагични опити на жители на КНДР да потърсят спасение в Юга от непоносимия диктаторски режим в страната им. 

Чо Ин-гук е син на бивш външен министър на Северна Корея. Баща му бяга в Северна Корея заедно с жена си още през 1986 г. Сега Ин-гук е последвал примера на семейството си, предава Би Би Си. Според севернокорейските държавни медии той ще живее на територията, ръководена от Пхенян и ще работи по въпросите на обединението. 

Двете страни технически все още са във война. Южнокорейците се нуждаят от разрешително, за да посетят Северна Корея. 

Чо Ин-гук е на 73 г. и е южнокорейски гражданин. Малко е известно за неговия личен живот или разбирания. Няколко пъти е пътувал до северната половина на острова като последния път е бил там за погребението на майка му през 2016 г. Баща му е бившият южнокорейски външен министър Чой Док-шин, който почина през 1989 г., три години, след като отиде в Северна Корея със съпругата си.

Пропагандният сайт Uriminzokkiri цитира Ин-гук да казва, че "да живее и следва една държава, на която е благодарен, е начин да запази волята на родителите си". "Затова реших да остана в Северна Корея завинаги", заявява той.

Ин-гук не е поискал разрешително от правителството на страната си - Южна Корея за навлизане в Северна Корея, заради което е възможно да бъде арестуван, ако се върна в Юга. Той има съпруга и дъщеря в Южна Корея. 

Неговите родители са най-високопоставените южнокорейци, избягали в Северна Корея след Корейската война, разказва още Би Би Си. 

още от Свят