нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Още мерки в Гърция - маските стават задължителни и на палубите

Снимка: Getty Images

Нови мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса бяха обявени от гръцкото правителство след извънредна видеоконферентна среща, председателствана от премиера Кириакос Мицотакис, свикана заради увеличения брой новозаразени през последните дни, съобщи телевизия Скай, цитирана от БТА.

На срещата е решено носенето на маски да стане задължително и в откритите пространства на борда на кораби и най-вече фериботи от утре до 18 август. Остава отворена възможността за въвеждането на локални карантинни мерки и ограничения в баровете и ресторантите.

"За критични за разпространението на коронавируса се смятат трите почивни дни около 15 август - Успение Богородично", заяви министърът на здравеопазването Василис Кикилиас.

Мерките допълват ограниченията, които бяха приети от гръцкото правителство още в петък. С тях се въвежда задължително носене на маска в закрити пространства, включително храмове, с изключение на заведенията за обществено хранене. От изискването са изключени хората с дихателни проблеми и децата под 3 години. До 15 август се прекратяват и посещенията в домове за възрастни хора, болници, бежански центрове и т.н.

От днес до 15 август се ограничава и броят на участниците в сватбени тържества, кръщенета и погребения до 100 души.

До 9 август се забранява престоят на правостоящи клиенти в нощни клубове, барове, кафенета и т.н. 

До 15 август остава в сила забраната за въздушните и морските връзки с Турция, Албания и Северна Македония. До същата дата се удължава изискването влизащите в Гърция през ГКПП Промахон/Кулата да представят отрицателен PCR-тест за коронавирус, направен до 72 часа преди пътуването, както и същото изискване за пристигащите по въздух от България, Румъния и Обединените арабски емирства. 

още по темата
още от Свят