нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Словакия въвежда задължителна карантина за пристигащите

Снимка: Getty Images

Хората, пристигащи в Словакия, ще трябва да изкарат 14 дни под задължителна карантина съгласно ново изискване на словашките власти, което влиза в сила от понеделник, 15 февруари, предаде ДПА. 

"Причина за налагането на тази мярка е главно южноафриканският вариант на коронавируса", каза вчера здравният министър Марек Крайчи, цитиран от БТА. 

Този вариант е засечен в съседна Австрия. Изключение от новото правило ще се допуска за хора, които работят от другата страна на границата и пътуват, за да отидат на работа. Единственото изискване към тях е да представят отрицателен тест за вируса. 

Словакия премина през първата вълна на пандемията по-леко от повечето страни в Европейския съюз. От октомври миналата година обаче броят на заразените с коронавируса и доказано свързаните с Covid-19 смъртни случаи драстично се увеличи и експертите предупреждават за опасност от срив в здравната система. 

До вчера заразените в страната с 5,5-милионно население от началото на пандемията бяха общо 269 000, а починалите - над 5500, което прави Словакия сега една от най-тежко засегнатите страни в Европа. 

още от Свят