нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Сърбия обмисля купуване на ракети от Китай. САЩ са против

Getty Images

Сърбия разглежда купуването на модерна ракетна система за противовъздушна отбрана от Китай, въпреки предупрежденията на САЩ, че такава сделка може да застраши поставената от балканската страна цел за интеграция в Европейския съюз, предаде „Асошиейтид Прес“.

По думите на президента Александър Вучич „обмислят, но все още не са купили“ FK-3 – експортната версия на китайската система HQ-22 от последно поколение, със среден обсег на действие и ръководена с помощта на радар. Миналата седмица, след споразумение с Пекин бяха закупени шест разузнавателни дрона CH-92A, с което Сърбия стана първата европейска държава с китайски безпилотни летателни апарати. Същевременно въоръжените сили на страната разполагат основно с руски самолети и бронирани превозни средства.

Американското посолство в Белград предупреди, че „набавянето на военна и отбранителна техника е суверенно решение. Въпреки това, правителствата трябва да разбират кратко- и дългосрочните рискове и разходи, свързани с работата с китайски компании“. Вучич реагира на изявлението по темата: „Когато решим да купим нещо, винаги има някой против това“.

Сръбският държавен глава отбеляза, че постигането на сделка зависи изцяло от финансовите условия. „Ще вземем решението като свободна и суверенна държава“, коментира той.

още от Свят