нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Третото примирие за Нагорни Карабах продължи няколко минути

Getty Images

Почти месец продължава напрежението в южнокавказкия регион Нагорни Карабах. И третото примирие между воюващите Азербайджан и Армения беше нарушено, минути след официалното му влизане в сила в 8:00 ч. местно време тази сутрин.

Двете държави отново се обвиниха взаимно в нарушаване на сключената договорка за прекратяване на огъня, този път инициирана от САЩ. Това се случи минути след 8:00 ч., когато азерското военно министерство обяви, че арменските сили са обстрелвали села в регионите на Тертер и Лачин, пише „Ройтерс“. Този факт бе отречен от министерството на отбраната в Нагорни Карабах, откъдето заявиха, че Азербайджан е предприела ракетна атака срещу арменските военни позиции. Армения, от своя страна, съобщи, че азерската страна е нарушила споразумението около 9:10 часа. След това Баку съобщи, че е открит огън и по територия в района на Агджабеди.

Световните сили продължават опитите си да предотвратят задълбочаването на сраженията и избухването на евентуална война с участието на Турция, която силно и открито подкрепя Азербайджан. Същевременно Русия има сключен пакт за защита с Армения.

Последното примирие бе договорено в неделя, по време на преговори във Вашингтон между американския държавен секретар Майк Помпео и външните министри на Армения и Азербайджан. По повод това постижение някои държави и организации, включително ООН, отправиха поздравленията си.

От Кремъл отбелязаха, че уреждането на отношенията в Нагорни Карабах от страна на САЩ не трябва да се превръщат в платформа за политическо съревнование или конкуренция, предаде ТАСС.

По-късно тази седмица, на 29 октомври, членовете на Минската група на ОССЕ, основана през 1992 г. с цел мирно разрешаване на продължителния конфликт за спорната зона, ще се срещнат в Женева, за да обсъдят ситуацията. Съоснователи на групата са Русия, САЩ и Франция.

Първите консултации за спиране на военните действия бяха проведени в Москва. Тогава Баку и Ереван се съгласиха да прекратят огъна в 12:00 ч. местно време на 10 октомври, както и да размеят военнопленници и тела на загинали. Договорката бе нарушена още в същия ден. Втори опит за потушаване на напрежението бе направен седмица по-късно, когато на 17 октомври външните министерства на Азербайджан и Армения обявиха примирие, считано от 18:00 ч. на 18 октомври. Военните действия обаче продължиха и след това.

В събота Баку съобщи за нови 65 смъртни случая на цивилни заради сраженията. Миналата седмица руският държавен глава Владимир Путин обяви, че броят на жертвите е близо 5000.

още от Свят