нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Младите страдат най-много от covid-кризата според три четвърти от французите

Снимка: Getty Images

Три четвърти от французите са убедени, че младите хора под 30 години са станали жертва на пандемията от коронавируса, пише националният ежедневник Le Figaro, като се позовава на резултатите от анкета на независимия център за обществено мнение Odoxa, направена за вестника и France Info. Изследването е проведено в периода 18 и 19 ноември, а извадката включва 1671 души, включително 686 представители на по-младото поколение (на възраст 15-30 години). 

Според изданието, сред анкетираните 65% вярват, че младите хора са пострадали най-много от здравната криза и нейните последици, а 85% вярват, че в бъдеще ще бъдат още по-засегнати от нейните икономически последици. На свой ред 75% от младите хора казват, че коронавирусът им е причинил значителни вреди в образователен, професионален и личен план. 

По думите на главния изпълнителен директор на консултантската фирма Dentsu Consulting в социалните мрежи младите хора изразяват разочарованието си от живота по време на пандемията. „Колкото по-млади са, толкова по-силно е усещането, че пропускат „най-добрите години от живота си“, отбелязва експертът.

Докато мнозина ги съжаляват, един на всеки двама французи и 69% от хората над 65 години мислят, че „от всички поколения именно младите хора носят най-голяма отговорност за текущата здравна ситуация, защото те са тези, които са допринесли най-много за разпространението на епидемията“. Сред самите „виновници“ тази гледна точка се поддържа от 40% от анкетираните.

Ако сега младите хора се оплакват от „мъчения", тогава изглежда, че ги очакват трудни времена: 70% от студентите се страхуват, че няма да могат да завършат успешно обучението си, а почти половината от младите специалисти (47%) се опасяват, че няма да могат да запазят работата си или да си намерят такава. 

"В същото време младите хора са притеснени от COVID-19: за здравето си (46%, сред всички французи - 59%), но най-вече - за здравето на своите близки (80% и в двете категории). Именно съзнанието за опасността, която коронавирусът представлява за техните близки, обяснява факта, че новото поколение все още успява да се съобразява с ограниченията по време на карантина", обяснява Гаел Слиман, председател на Odoxa. 

Докато французите признават, че се справят добре с втората карантина, 57% от младото поколение казват, че ситуацията им е трудна. Липсва им всичко или почти всичко от предишния им живот: приятели, семейство, забавления и срещи. Проучването отбелязва, че респондентите на възраст 18-24 години подчертават очевидната разлика между втората и първата карантина: умората им се е увеличила с 14% в сравнение с март. Въпреки това младите хора, както всички останали във Франция, смятат, че карантината е добро решение (65%) и ефективнаа мярка (60%). Освен това всеки втори млад французин е убеден, че тя трябва да бъде удължена с две седмици, пише Le Figaro.

още от Свят