нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Турция изпраща още войски в Сирия преди срещата Ердоган-Путин

Getty Images

Турция планира да изпрати над хиляда войници в северозападна Сирия, за подсилване на контрола над реда в провинция Идлиб. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на анонимни турски представители.

Така Анкара възнамерява да ограничи потока от сирийски бежанци, който според някои информации се е увеличил през последните месеци. Изданието отбелязва, че подкрепленията ще заминат за Идлиб малко преди срещата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с лидерите на Русия и Иран Владимир Путин и Ибрахим Раиси, която ще се проведе на 29 септември в Москва.

Според източници, по време на срещата с Раиси и Путин, турският президент Ердоган смята да повдигне въпроса за ескалацията в Идлиб. Напоследък атаките на сирийски войски и руски бойни самолети зачестиха в провинцията. Висши чиновници отбелязват, че увеличаването на турския контингент в Сирия ще помогне за предотвратяване на по -нататъшни атаки срещу позициите на бунтовниците от Идлиб от страна на военните сили на Дамаск.

Турция изненадващо отказа да признае изборите за Държавната дума на Русия, които се проведоха от 17 до 19 септември в Крим. Турското външно министерство изрази подкрепа за териториалната цялост на Украйна и отказа да признае "анексирането" на полуострова. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков изрази официано категоричното несъгласие на Кремъл с позицията на Анкара.

още от Свят