нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Турция - посредник или фактор в кризата между Киев и Москва?

Снимка: Getty Images

Готовността на Анкара да посредничи между Украйна и Русия изглежда не бе приета радушно от Москва, която не пропусна да напомни резервите си около въоръжаването на Киев с турска бойна техника. Макар да заяви, че остава готова за евентуална медиаторска роля между двете страни, Турция също така даде да се разбере, че не възнамерява да се откаже и от планираните доставки на турски дронове "Байрактар" за Украйна. Именно тези дронове, според някои анализатори, биха могли да изиграят важна роля за Киев при евентуално прерастване на кризата в реален военен конфликт, пише Мина Иванова в обзорна статия за БТА. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви миналата седмица пред журналисти след посещение в Туркменистан, че страната му има желание да участва в преодоляване на напрежението между Украйна и Русия и е готова да се нагърби с евентуална посредническа роля. 

"Русия не е част от кризата в Донбас", гласеше последвалият отговор от Кремъл на тази идея. По думите на говорителя на Путин Дмитрий Песков би било невъзможно да се намерят решения на проблема на една такава среща с посредничеството на Анкара, предвид "факта, че Русия не е страна по конфликта в Донбас". 

По-късно през седмицата Кремъл отчете влиянието на Турция в региона и заяви, че Ердоган би могъл да го използва, "за да насърчи Киев да започне да изпълнява задълженията си по пакета мерки от Минск, Парижките споразумения и пр.", което би било "добре дошло".

Районът на Донбас, където сблъсъците между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти са отнели живота на над 13 хиляди души от 2014 г., е един от няколко източника на напрежение между Русия и Украйна. Киев обвинява Москва, че подкрепя сепаратистите, а наскоро украинското военно разузнаване съобщи, че Русия е струпала над 92 хиляди военни край границите на Украйна и подготвя офанзива в края на януари или началото на февруари догодина. Москва същевременно подозира Украйна, че разпалва напрежението с цел да си върне двете източни украински области, контролирани от 2014 г. от проруски сепаратисти - твърдение, което Киев отрича. 

"Турция поддържа контакт както с Русия, така и с Украйна", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в сряда, добавяйки, че Анкара съветва двете страни да запазят спокойствие и да понижат напрежението. 

Украйна прие предложението на Анкара за посредничество, като украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Киев би приветствал "всякакви усилия, които могат да ни помогнат да сложим край на тази война, да върнем украинските територии, които в момента са под руски контрол".
Изясняване на евентуална посредническа роля на Турция се очакваше да има след планирания телефонен разговор между Ердоган и Путин в петък. 

Кремъл обаче постави друг фокус в изявлението си след разговора - употребата на турски дронове от украинската армия в края на октомври по позиции на проруските сепаратисти. Критиките на Путин срещу използването от силите на Киев на турски бойни безпилотни самолети "Байрактар", което той определи като "провокация", без съмнение са и израз на недоволството на Москва от колаборациите на Турция с Украйна във военното дело. По-рано руският външен министър Сергей Лавров също обърна внимание на Анкара за чувствителността на Русия по този въпрос. Лавров предупреди турския си колега Мевлют Чавушоглу в телефонен разговор миналия месец, че безпокойствата на Москва по въпроса за "милитаризирането" на Украйна трябва да бъдат взети "възможно най-сериозно". 

Киев подписа през 2018 г. споразумение с Турция за покупката на безпилотни самолети "Байрактар". Доставките са били извършени през 2019 г., когато по данни в турските медии украинските въоръжени сили са се сдобили с шест турски дрона и три наземни контролни станции. Агенция Блумбърг обаче съобщи преди дни, позовавайки се на неназовани източници от турското правителство, че Турция вече е продала на Украйна много повече безпилотни самолети "Байрактар", отколкото е било известно. Точният брой не се упоменава, но според данни на агенцията става въпрос за десетки продадени дронове, а в бъдеще се планира в Украйна да бъдат доставени още над 20 безпилотни самолета. С риск да ядоса Москва Киев дори обяви наскоро, че предвижда да построи на своя територия завод за производство на такива дронове и вече е избран терен за строежа. 

Доставките на турски дронове на Украйна продължават според плановете и нямат нищо общо с кризата между Москва и Киев, даде да се разбере ръководителят на турското Управление за отбранителна промишленост Исмаил Демир в събота. Той заяви, че Турция доставя безпилотните самолети "Байрактар" на Киев съобразно клаузите по споразумението, договорено между страните по-рано. Демир заяви, че става дума за проект на Украйна, който се придвижва напред според изискванията на предишни договорености. "Изпратените на Украйна дронове и безпилотни самолети, оборудвани с оръжия, нямат връзка с най-новите развития в региона", подчерта той. 

Някои анализатори обаче са на мнение, че безпилотните самолети на Турция биха имали съществена роля, ако се стигне до война между двете страни.
"Използването от Украйна на турски дронове би могло да промени напълно играта, което обяснява защо Москва обръща такова внимание на този въпрос", написа в Туитър американският политолог Франсис Фукуяма. 

Действително, Украйна разполага днес със значително по-силна армия в сравнение с 2014 г., когато Русия й отне Крим без съпротива. В добавка към придобитите от Турция бойни безпилотни самолети като тези, които изиграха решаваща роля в конфликта между Армения и Азербайджан през 2020 г., Киев разполага и с усъвършенствани противотанкови ракети, доставени от Вашингтон, и може да се възползва от американска разузнавателна информация. Независимо от това обаче, посочва Ройтерс, тя ще се изправи пред непосилен за нея враг. 

"Всеки, който очаква /битка от типа/ Давид срещу Голиат, може да бъде разочарован", пише и британският журналист Дейвид Хемблинг в публикувана от "Форбс" статия. Авторът изтъква придобития в последните години опит от страна на Русия да противодейства на въздушни заплахи от чужди бойни дронове, както и собствените й капацитети в употребата на безпилотни самолети от различен тип. 

"Дроновете ще играят значителна роля в бъдещи войни и при евентуален украинско-руски конфликт би могло да има засилена употреба на дронове и от двете страни. Но не очаквайте битка на Давид срещу Голиат: Голиат също има прашка този път и много камъни за нея", пише Хемблинг.

Източник: БТА 

още по темата
още от Свят