Затвори

Туск: ЕС остава най-добрият приятел на Украйна

Снимка: Guliver / Getty images

Украйна може да разчита на ЕС, оставаме вашият най-добър приятел, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след днешната си среща с новия украински президент Володимир Зеленски, предаде БТА.

Произведените честни избори са израз на това, което Украйна вече е успяла да постигне. ЕС продължава подкрепата си за страната, посочи Туск. Той определи събитията в Донбас като война и посочи, че ЕС поддържа украинската независимост и териториална цялост.

По неговите думи предоставянето на руски паспорти на жителите на Крим е в нарушение на споразуменията от Минск. Няма Европа без Украйна, каза Туск.

Зеленски потвърди, че през юли неговата страна ще бъде домакин на съвместно заседание ЕС-Украйна. Той отбеляза, че присъединяването към ЕС остава цел за Киев. Президентът обеща да осигури по-добра работа на службите за борба с корупцията.

Сред основните задачи пред себе си Зеленски посочи противодействието на руската агресия и борбата за независимост и териториална цялост. Срещам приятели и партньори в Брюксел, заяви той по повод срещите вчера и днес в първото си задгранично пътуване като държавен глава. Зеленски по-рано бе приет от генералния секретар на НАТО и от председателя на Европейската комисия

още по темата
още от Свят