нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

В Испания маските стават задължителни дори на плажа

Снимка: Shutterstock

Нов закон в Испания задължава всички лица над 6-годишна възраст да носят маски на открити и закрити публични места. От май 2020 г. насам маската е задължителна мярка за борба с епидемията от COVID-19. Досега обаче не беше задължително да се носят маски на открити обществени места, където е възможно спазването на дистанция от 1,5 метра. 

Сега, маските стават задължителни дори по време на слънчеви бани на плажа, на басейна или в парка. Изключения ще се правят само за хора с доказани дихателни проблеми или инвалиди, които не могат сами да си поставят и махат маската. Маска няма да се изисква и при индивидуални спортни упражнения. 

Ако обаче тичате или карате колело с приятели и сте без маска рискувате да бъдете глобени със сериозна сума. Маските са задължителни във всички видове транспорт - автобуси, кораби, самолети и др., дори в личния ви автомобил, ако в него има лице, което не е от вашето семейство. 

"Важно е гражданите да знаят, че не сме стигнали до етапа да се отпускаме. Не можем по наикакъв начин да си позволим да бъдем непредпазливи", заяви говорителят на правителството Мария Хесус Монтеро.

Новата мярка ще остане в сила докато централното правителство на Педро Санчес обяви края на здравната криза. Регионалните правителства обаче имат право да затегнат ограниченията при необходимост. 

още от Свят