Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

В Израел стана опасно! Търсете бомбоубежища, предупреди Външно

Снимка: Guliver/ Getty Images

Българското посолство в Израел затвори спешно и излезе с указания към нашите сънародници да имат готовност за укриване в бомбоубежища заради рязко ескалиране на обстановката там. От няколко часа палестинските групировки и израелските въоръжени сили си разменят удари, след като при бомбардировка в Газа рано тази сутрин бяха убити командирът на военното крило на групировката Ислямски джихад Баха Абу ал Ата и съпругата му Асма. Ранени са и четири от децата им.

Израелските военни наредиха на населението в голяма част от страната до края на деня да си остане у дома и да избягва места, където се събират много хора, очакванията са масираният ракетен обстрел от Газа да продължи. предаде Асошиейтед прес.

По нареждане на армията са отменени занятията в училищата и университетите, както и работният ден с изключение на жизненоважните сфери.

Поради усложнената обстановка българският посланик в Израел Румян Бъчварова затвори посолството ни в Тел Авив и излезе с указания към сънародниците ни и туристите там.

"Поради усложнената на 12 ноември 2019 г. обстановка препоръчваме временно да не се пътува в Израел, а всички български граждани на територията на страната трябва да имат предвид, че са изключително непрепоръчителни посещенията на места на териториите на Западния бряг, Източен Ерусалим, в близост до границата с Ивицата Газа, Голанските възвишения", съобщават от посолството ни в Израел.

"Препоръчваме при пристигане в местата за настаняване в Израел всички туристи да се поинтересуват за наличието на бомбоубежища в района. В случай на задействани звукови сирени за въздушно нападение (ракетна атака), хората следва да се отправят по най – краткия път до бомбоубежище и да чакат спиране на сигнала за опасност", съобщиха от МВнР.

"В случай, че няма укритие или не може да се стигне до него навреме, лицата следва да се прикрият до най – близката стена или преграда, което би могло да ги предпази от потенциален взрив или осколки от шрапнели. При всички случаи следва да се спазват инструкциите, давани в такива случаи от органите на обществения ред и/или на военни части.", се казва още в съобщението, публикувано на сайта на МВнР.

За връзка при спешни случаи и нужда от съдействие българските граждани в Тел Авив могат да позлват следните телефонни номера: + 972 3 696 13 78 и + 972 3 696 13 61 или мобилни номера за спешни случаи +972 54 59 54 379 и +972 54 764 00 89.

още от Свят