нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ваксини и сертификати за имунизация се продават в „даркнет“

Shutterstock

Една доза от ваксина срещу коронавирус струва средно 500 долара в „даркнет“. Това са установили служители на „Касперски“, специализирана в разработката на софтуер за антивирусна защита.

„Преглеждайки 15 пазара, експертите на „Касперски“ намериха реклами за три основни ваксини срещу COVID: Pfizer, AstraZeneca и Moderna. Откриха и някои реклами за непроверени ваксини. Цените на доза варират от 250 до 1200 долара, средно около 500 долара“, се казва в изявление, цитирано от ТАСС.

Продавачите са главно от Великобритания, Германия, Франция и САЩ, а едно от разплащателните средства, на които най-вече разчитат, е криптовалутата биткойн.

„Невъзможно е категорично да се каже дали офертите за продажба на ваксини в „даркнет“ са измама или купувачите наистина получават това, което търсят. Под някои от тези реклами имаше положителни отзиви. Можем да предположим, че в резултат на част от тези трансакции хората са закупили правилния продукт. Теоретично това е възможно, тъй като неизползваните дози понякога остават в лечебните заведения по света“, отбеляза Дмитрий Галов, експерт по киберсигурност в „Касперски“.

На черния пазар обаче има и друга притеснителна тенденция – продажба на фалшиви сертификати за ваксинация. Документ в европейски стил е около 20-25 долара. В някои страни се изисква безплатен документ за посещение в офиса или при командировки и пътувания. В рускоговорящия сегмент цената варира между 47 и 67 долара.

още от Свят