нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Великобритания иска глобалният данък на корпорациите да не важи за Лондон

Getty images

Великобритания ще настоява новият глобален данък за мултинационалните корпорации да не важи за столицата Лондон, предаде Гардиан.

Както вече съобщихме страните от G7 се споразумяха за въвеждането на глобален минимален корпоративен данък. Той ще важи за 100-те най-големи компании в света. Идеята е данъкът има два стълба – 20% от приходите над 10% марж на печалбата, дължими в страната, в която са реализирани продажбите и втори – минимален данък печалба от 15%. Целта на инициативата е да се лишат големите корпорации от възможност да изнасят печалбите си в офшорни зони, където не плащат никакви данъци.

Според финансовия министър на Великобритания Риши Сунак обаче след Брекзит въвеждането  на задължителен данък ще накара много от големите банки още по-сериозно да се замислят дали има смисъл да остават във Великобритания.

Към момента се преговаря и не е ясно за какво точно изключение ще настоява Лондон – вероятно за услугите, предоставяни от банки, инвестиционни фондове и застрахователи.

„Предполага се, че ще има редица изключения от глобалния корпоративен данък и все още не е ясно как ще се управляват те“, коментира Крис Сангер, ръководител на отдела по управление на риска в одиторската компания E&Y.

Детайлите на споразумението за въвеждането на единния данък все още предстои да бъдат обсъдени в по-широка група. Това се очаква да стане  на заседанието на G-20 идния месец, където в преговорите ще се включат Китай, Индия, Бразилия, Русия и други.

Според източници на Гардиан някои страни от ЕС вече лобират за изключването на финансовите услуги от първия стълб на данъка. „Европейските страни не искат да въвличат прекалено много компании в изискванията на данъка. Те искат да се фокусират над американските технологични компании, като Google и Amazon”, коментира източникът.

Настояването на дадени страни и градове за изключение от общото правило няма как да стане без останалите преговарящи да не поискат нещо в замята, а въвеждането на прекалено много изключения може да направи глобалната данъчна реформа нефункционираща.  

още по темата
още от Свят