нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Всички влакове в Холандия вече са на вятърна енергия

Снимка: Shuttersttock

Всички влакове в Холанддия вече се движат с електричество, произвеждано от ветрогенератори, съобщава The Guardian като цитира официално съобщение на националната железопътна компания Nederlandse Spoorwegen.

"От 1 януари 100% от нашите влакове работят с вятърна енергия", съобщи говорителят на компанията компании Тон Боон. Революционната промяна е резултат от съвместен проект с холандската компания Eneco, която спечели обявеният преди две години търг от Nederlandse Spoorwegen и сключи договор за 10 години. Преминаването на всички влакове на електроенергия бе предвидено да стане в началото на 2018 година, но специалистите решиха тази задача година по-рано.

Работата на един ветрогенератор в продължение на час е способна да обезпечи движението на един влак за разстояние от почти 200 километра, поясняват от  Eneco и Nederlandse Spoorwegen. Дневно, националната железопътна компания превозва повече от половин милион пасажери на 5500 влака. Компанията се надява към 2020 година да намали енергийните си разходи на пътник с 35% в сравнение с  2005 година.

още от Свят