Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Заловен у нас мароканец е бил свързан с "Ислямска държава"

101

Снимка: Мениджър Нюз

Мъж на 35 години от Мароко, арестуван у нас, е бил едно от доверените лица в "Ислямска държава". Това посочи в предаването "Тази сутрин" на bTV вътрешният министър Валентин Радев.

Вече е получена молба от мароканското правителство за екстрадиция на мъжа. По думите на Радев мароканските власти са информирали МВР, че той е опасен и е имал специални знания.

Мъжът е бил задържан още на 13 януари на територията на България. Граничните служители са установили, че влиза заедно с още 26 сирийски граждани незаконно през границата на България. При проверки е установено, че носените от него 5 различни документа за самоличност са фалшифицирани, каза пред bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Установено е, че лицето се издирва за тероризъм. През цялото време мъжът се е намирал в закрит тип общежитие за бежанци, така че е останал в България, допълни тя.

Арнаудова подчерта, че вчера пред съда мароканецът е заявил, че не желае и не дава съгласие за облекчена процедура по връщането му, но едновременно с това не е подал и заявление още на 13 януари за получаване на статут. "Очевидно намерението му не е да остане в България. Вероятно според нас е имал намерение да се отправи към Западна Европа", каза говорителят на главния прокурор.

Тя отбеляза, че всички 26 лица, с които той е влязъл у нас, са роднини помежду си – това са семейства заедно с техните деца. 27-ият член се присъединил към тях. Имал е даже и испански паспрот с фалшифицирани данни. Негови съратници са свидетелствали в мароканския съд, че е важен член на групата, изключително добре подготвен с боравене с огнестрелни оръжия и боеприпаси, носел е и колан за самовзривяване.

Мароканецът ще бъде в българския следствен арест до момента, в който българският съд разпореди връщането му, за да бъде съден в Мароко, каза още Румяна Арнаудова.

още от Свят