нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Зоран Заев обяви Гоце Делчев за македонски революционер

Архив: Guliver/ Getty Images

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че Гоце Делчев е македонски революционер, с допълнението, че българите го смятат за български революционер, предава информационният сайт МКД, цитиран от БНР
   
"Ако избягваме историческите моменти, потулваме ги и не разговаряме за тях, това не е добро европейско бъдеще за Западните Балкани. Затова имаме договор да решим тези въпроси", добави Заев.
   
Той увери, че ще разговаря по въпроса на среща с българския премиер Бойко Борисов, която очаква да се осъществи преди 10 ноември в София, непосредствено преди срещата от Берлинския процес, чиито съпредседатели са България и Северна Македония. Това ще бъде първата визита в чужбина на Заев като нов премиер.

В писмо до вселенския патриарх Вартоломей премиерът на Северна Македония поиска подкрепа за признаване на автокефалност на непризнатата канонично Македонска православна църква, предаде агенция МИА.
   
В писмото Заев изтъква, че Северна Македония иска да има независима църква и нейните архиереи да са равни с архиереите на всички други православни църкви в света.

В края на миналата седмица и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски изпрати писмо на вселенския патриарх със същото искане.

още от Свят