нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

10 ефективни начина да се справите с грубите хора

Снимка: Shutterstock

Ако някога сте шофирали по време на трафик в пиковите часове или се разхождали през претъпкан магазин, знаете твърде добре, че грубите хора са навсякъде. Независимо дали става въпрос за обиден коментар или за пренебрежително отношение, грубостта е повсеместна. Не можете да контролирате поведението на някой друг, но не искате да бъдете провокирани от нечие невъзпитано отношение. Какво тогава да правите? Когато се сблъскате с токсично поведение, независимо дали идва от непознат човек, мързелив колега или нахален приятел, ето някои изпитани и верни методи, които интелигентните хора използват, за да се справят ефективно с грубите хора.

1. Осъзнайте, че грубостта не е нищо ново

Грубостта изглежда е част от човешката природа. Грубото поведение може лесно да се превърне в навик за много хора. Често просто пренебрегваме или забравяме важността да проявяваме доброта, съчувствие и разбиране към другите.

Грубото поведение е привлекателно: има тенденция да предизвиква по-негативно поведение. Но ако можем да видим, че тези негативни поведения пречат на нашата производителност, щастието и здравето ни, можем да признаем колко е важно прекратяването на такова поведение. Грубостта не е нищо ново, но това не означава, че трябва да продължим цикъла на грубостта.

2. Спрете спиралата на грубостта

Грубото поведение може да се разпространи като болест, ако го оставите. Един акт на грубост може лесно да се превърне в спирала и да предизвика други прояви на грубост.

Лесно е да се види как това се случва. Груб шофьор стои пред вас по пътя за работа, което ви кара да се чувствате раздразнени и разочаровани. Изваждате тези негативни чувства пред служителите си в офиса или се карате с колеги без истинска причина. Вашите колеги, чувствайки се объркани, след това са сърдити и започват да се държат грубо към останалите. Имате силата си да спрете този цикъл на грубост. С малко съпричастност можете да разсеете грубостта с доброта.

3. Не приемайте грубостта лично

Първата стъпка към спиране на цикъла на грубост е да спрете да приемате грубото поведение лично. Всички имаме лоши дни. Твърде изкушаващо е да си го изкарате на най-близкия до вас човек.

Осъзнаването, че обиждащият човек може просто да има лош ден, може да постави нещата в друга перспектива. Те може да се справят с трудности, когато вие случайно сте попаднали на тяхната огнева линия. Често можете да прекъснете цикъла на грубост като избягвате да реагирате на лошо поведение със собствен негатив.

4. Реагирайте на грубостта с доброта

Не позволявайте на груб човек да ви накара да отговорите със същото. Един от най-добрите начини да разсеете негативното поведение е да останете приятелски настроени и позитивни. Това дава възможност на другия човек да се успокои и да коригира поведението си, за да съответства на вашето. Добротата може да бъде прекрасна противоотрова срещу грубостта.

Да проявяваш доброта към някой, който е груб или обиждащ другите, може да бъде изключително трудно. Но като дадете спокоен и възпитан пример, можете да ги подканите да следват вашия пример. Ако това не работи, можете да се гордеете, че не сте понижили стандартите си и сте запазили хладнокръвие.

5. Използвайте хумор, за да обезвредите груб човек

Груб и труден човек може да създаде напрежение и безпокойство в себе си и във всички около себе си. Не забравяйте, че те вероятно са груби, защото са ядосани или разстроени от нещо, през което преминават. Хуморът може да създаде отклонение и да прекъсне напрежението.

Можете да направите това като намерите начин да се смеете на обща ситуация или като се шегувате за споделен опит, с който всички можете да се свържете. Самоунищожаващият хумор също може да бъде обезоръжаващ.

6. Порицайте грубото поведение

Друга тактика за спиране на спиралата на грубостта е просто да помолите нейният източник да я спре. Ако някой, от когото не можете да се измъкнете, е постоянно груб с вас, трябва да решите проблема директно. Няма нужда да приемате непрекъснато насилие от никого. Никога не трябва да позволявате на някого да се отнася с вас неуважително.

Разговаряйте за случващото се. Осъзнава ли човек колко нараняващи са неговите действия? Може би човек не осъзнава колко груб е всъщност. Но когато отсрещната страна го информира подобаващо, това му дава шанс да се извини и да се опита да бъде по-учтив.

7. Запазете хладнокръвие

Когато някой ви дразни, първият ви инстинкт може да е да го/я отблъснете. Но не забравяйте, че вие имате контрол над себе си. Изберете да не се поддавате на драмата. Без значение как действа другия човек, вие имате своето поведение.

Запазете хладнокръвие. Поемете дълбоко въздух и се успокойте, ако някой ви е разстроил. Не забравяйте, че не е нужно да се принизявате до тяхното ниво и това вероятно само ще влоши нещата. Запазете достойнството си!

8. Покажете съпричастност и съчувствие

Показването на съпричастност изисква да се опитате да разберете защо човекът е груб. Може би този човек се сблъсква с трудна ситуация в личния си живот или се чувства затрупан от срокове, които се трупат на работното място. Ако можете да намерите начин да покажете, че го разбирате. 

Ако знаете, че на някого му е трудно, кажете му, че го разбирате. Не го съдете за това, че е имал лош ден или се е нахвърлил на другите. Може да намерите начин да споменете, че и вие сте имали тежки дни. 

9. Бъдете добър модел за подражание

Хората имат всякакви скрити мотиви да действат по определен начин. Осъзнайте, че някои хора използват грубо поведение като начин да покажат господство или да проявят сила. Може да се опитват да предизвикат реакция и да ви накарат да изглеждате зле. Не им позволявайте да ви видят как се ядосвате.

Ако сте добър модел за подражание и се отнасяте към всички с честност, доброта и съпричастност, вие показвате поведението, което очаквате от хората около вас. Ако не могат да ви покажат същото ниво на цивилизованост в замяна, може би е време да потърсите помощта на другите.

10. Избягвайте грубия човек

Когато всичко друго се провали, имайте предвид, че понякога е най-добре просто да си тръгнете. Ако сте направили всичко възможно, за да осведомите човека за действията му и сте се опитали да проявите доброта и съпричастност, възможно е този човек просто да е неспособен да се отнася с вас и с другите с добри обноски. Като избягвате обичайно грубите хора, отнемате аудиторията им и им давате по-малко цели, които да атакуват. Липсата на публика също би могла да разсее ситуацията. 

Източник: Дийп Пател за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

още по темата
още от Техники за успех