нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

10 навика от ежедневието, които убиват отношенията

Снимка: Shutterstock

Всички мечтаем за хармония, мир и спокойствие, особено в отношенията с най-близките ни хора. Но, понякога, отстрани нещата изглеждат точно така, а всъщност отвътре нещо ги разяжда. Виновни в тези случаи са дребните навици, на които не обръщаме внимание, докато те предизвикват раздразнение и дори отчуждаване. Например

 1. Навикът да критикуваме себе си

Колко често критикувате или пък не харесвате себе си, без да се замисляте, че т.нар. ваши недостатъци са видими единствено и само от вас. Партньорът ви не ги забелязва или поне не им отдава такова значение, както ви се струва. Ако постоянно ги подчертавате обаче, накрая може и да го убедите. 

2. Навикът да съдим всичко и всички

Когато в една връзка някой постоянно е недоволен, това рано или късно променя общия фон и атмосфера. Негативното, както и позитивното, може да се намери във всичко, но съгласете се, да слушаш мърморене по всякакъв повод е просто токсично. 

3. Навикът да бъдем идеални

Да бъдем перфектни за всички и във всичко е капан, бомба със закъснител и излишно бреме. Цялото това старание рано или късно ще омръзне на вашата половинка, която би предпочела да излезете някоя вечер на разходка, вместо да отказвате поканата заради прането, което трябва да се изглади.

4. Навикът да разчитате само на собственото си мнение

Обикновено, този навик се проявява при хора, които дълго са живели сами. Те трудно приемат реалността, че до тях има друг човек, който би могъл да има различно от тяхното мнение за плановете за почивка, или пък за цвета, в който да бъде боядисан хола.
 
5. Навикът да се търси «под вола теле»

Излишната и натрапващо повтаряща се подозрителност  може да предизвика умора и гняв в партньора, огорчение, че му нямат доверие. Признайте, лесно ли е да се живее, ако непрекъснато се опитват да ви уличат в лъжа?

още от Техники за успех