Затвори

10 прости начина да разберете с какъв човек си имате работа

Снимка: Shutterstock

Случва ли ви се да се разочаровате от някого, дълго след като сте били убедени, че го познавате добре? Някои хора наистина имат своеобразен талант да си съставят постоянно грешни преценки, други са прекалено доверчиви, а трети просто я карат на принципа да съдят за останалите по себе си.

Времето не е от значение за опознаването на истинската същност на даден човек, убеден е експертът по мотивационен тренинг Джон Алекс Кларк. Важни са наблюдателността и умението да подредите получената от него информация в логична връзка.

Има няколко много прости и в същото време надеждни методи, които ще ви помогнат да откриете бързо ключови закономерности в поведението на даден човек и да си съставите вярна преценка за него.

1. Гледайте дейталите

Всеки ден човек извършва огромно количество рутинни действия. Именно те могат да хвърлят по-голяма светлина върху личността му и да подскажат как ще се държи в определени ситуации.

Пример А. Ако човек избира всеки ден едно и също блюдо за обед, то вероятно не обича промените и състоянията на неопределеност. Такива хора са верни и предани, както в личния живот, така и в професионалните отношения и взаимодействия. От друга страна обаче изключително трудно биха се съгласили на рисковани инвестиции.

Пример Б. Хората, които без страх играят на борсата, вероятно биха рискували и в останалите сфери от живота. Например, такъв тип човек би могъл да напусне работа без да си е намерил друга и без да се е подсигурил финансово за подобен ход.

Пример В. Човек, който винаги се оглежда внимателно и на двете страни, когато пресича, най-вероятно е предвидлив. Той би обмислил всяка подробност преди да вземе някакво решение и би поел само добре пресметнат риск.

2. Обръщайте внимание на начина, по който общува

Как се държи вашият събеседник при общуване? Старае се да влезе в контакт с всеки или действа избирателно, насочва се към тези, които са му близки по дух, а останалите държи на дистанция? Беседва безразборно и се ориентира по впечатления или постоянно анализира, старае се да бъде обективен и не се доверява на интуицията си? По-скоро е мислител, който се опира на концепции, образи, схеми и идеи, или по-скоро е практик, живеещ в светана измеримите величини, задачи и факти? Набюдавайте поведението и думите му в ежедневието и ще схванете общата линия на поведение.

3. Поговорете с него за общи познати и колеги

Не, това не е препоръка да сплетничите, а да обърнете внимание какви качества откроява у другите хора вашият събеседник. Знаете поговорката „Човек съди за другите по себе си!“ и в този случай можете да извлечете много от нея – когато говорят за другите, хората често несъзнателно подчертават това, което присъства и в самите тях. Такива разговори ни помагат да разберем какво ценим в околните, на кого искаме да приличаме, какво искаме да променим в себе си. Колкото по-често казваме за другите, че са емоционално стабилни, щастливи, сърдечни или вежливи, толкова по-верояно е ние самите да притежаваме тези характеристики. Всичко това важи с еднаква сила за чертите и качествата с отрицателен знак.

Етикети
Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68446
0.593662
CNY
10
2.50612
3.99023
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19465
0.455654
RUB
100
2.66801
37.4811
USD
1
1.68446
0.593662