нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

3 малки навика, които изграждат самодисциплина

Снимка: Shutterstock

Макар да не съм фен на дисциплината по всяко време на деня, няма съмнение, че повечето от нас биха спечелили от малко повече самодисциплина в живота си, пише блогърът Лео Бабаута от ZenHabits, цитиран от Obekti.bg.

Протакаме, губим време в интернет, оставяме да мине цял ден, без да свършим това, което искаме да свършим. Как да го преодолеем? С тренировки. Практикувайте малки, ефективни навици. Не очаквайте да станете добри в нещо, което не упражнявате многократно и целенасочено. Насладете се на радостта да практикувате нещо, в което ще станете добри. Удивително е се учиш на нещо ново – това е чувството, което мотивира. Какво да практикувате? Ето три простички умения, които могат да се превърнат в навици.

1. Кажете си: „Това е следващото, което ще направя“

Вместо дълъг списък с неща, които искате да направите днес, измислете само едно нещо, което искате да направите точно сега. Вместо да кажете, че ще свършите тази важна работа някой ден, кажете, че ще се заемете с нея веднага. Вместо да се оставите да преглеждате разсейващи сайтове, определете върху какво искате да работите по-нататък. Изберете едно. Няма значение какво е, но гледайте да е нещо, което има значение в живота ви.

2. Задайте си въпроса: „Каква е най-малката стъпка, която мога да предприема?“

Повечето от нас поглеждат висящата задача и подсъзнателно си казват „Това е прекалено трудно, не мога да го направя сега“. Мислим за целия проект, а той се състои от множество по-малки задачи. Вместо да си кажете „Трябва да напиша курсовата работа до тази и тази дата“, си кажете „Ще напиша три точки от плана“. Ако дори и най-малката задача продължава да ви изглежда твърде трудна, кажете си „Ще работя 5 минути върху най-малката задача на момента.“ Или само две минути. Направете го абсурдно лесно.

Прочетете целият текст тук.

още от Техники за успех