Затвори

Когато направите грешка: 5 въпроса, които трябва да си зададете

Снимка: Shutterstock

В момента, в който осъзнаете, че сте направили грешка, устата ви започва да пресъхва, а краката ви омекват. Подвластни на стреса и напрежението, вие решавате незабавно да предприемете действия, които да ограничат щетите, без да отделите дори минута, за да разберете къде нещата са се объркали и как да избегнете подобна ситуация в бъдеще.  

Никой не иска да бъде известен с това, че е направил голяма грешка във възможно най-неподходящия момент. Въпреки това, тези грешки могат да ви служат като ценен урок и опит, стига да отделите нужното време, за да анализирате причините и факторите, които стоят зад тях.  

Кат Богарт от Inc.com предлага списък с пет въпроса, които трябва да си зададете, когато допуснете сериозна грешка, за да сте сигурни, че ще си извлечете нужните поуки и че ще бъдете по-добре подготвени за бъдещи препятствия от сходен характер.  

1. Какво стана?

Знаете, че сте сгафили. Преди да предприемете нужните действия, за да запазите репутацията си, трябва да разберете какво точно се е случило.

Да не би да сте получили грешки указания или инструкции? Може би сте станали жертва на технически проблем? В коя част на веригата е проблема?

Намирането на корена на вашата грешка, преди да започнете работа по закърпването на ситуацията, ще ви помогне да адресирате истинските проблеми и да си върнете контрол върху събитията възможно най-бързо.

2. Как да поправя ситуацията?

На следващо място идва времето, в което трябва да се концентрирате върху дейностите, които трябва да предприемете, за да „поправите счупеното“. Най-добрият подход е преглътнете гордостта си и да поемете отговорност за грешката, вместо да се опитвате да я "замитате под килима" с надеждата, че никой няма да забележи.

Необходимо ли да държите вашия шеф или колеги в течение с развитието по проблема? Трябва ли да прекъснете процеса по коригиране на грешката, ако не разполагате с пълната картина? Трябва ли незабавно да направите корекции?

Определете какво следва да се направи и започнете работа.

Етикети
Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 19.06.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.06.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.70057
0.588038
CNY
10
2.61597
3.82267
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23031
0.448368
RUB
100
2.65
37.7358
USD
1
1.69571
0.589723