нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

6 ключа към бизнес успеха въпреки "лошото време"

Снимка: Shutterstock

Всеки предприемач и собственик на бизнес, когото познавам, е имал повече неуспехи, отколкото би искал да признае, в тези времена на бързи промени и постоянни изненади като настоящата пандемия. Някои са в състояние да преодолеят всяко предизвикателство и да излязат напред, докато други са обезкуражени и губят позиции, което в крайна сметка води до гибелта на бизнеса им. Въз основа на моя собствен опит като бизнес съветник, аз съм убеден, че всичко е свързано с вашето мислене за успех и навиците, които сте разработили за справяне с проблеми и предизвикателства, пише Мартин Цвилинг в статия за Inc.com. Той предлага следните стратегии за подхождане към всяко бедствие, като положителни стъпки за превръщането му във възможност. 

1. Избягвайте манталитета на жертвата

Приемете факта, че промяната е нормална и вероятно е причината първо да видите възможност да започнете свой бизнес. Сега е моментът да потърсите нова възможност и да докажете, че тя има повече потенциал за вас от първата. 

Например всички ресторанти, които познавам, бяха повлияни от хората, които си вечерят вкъщи по време на пандемията. Мнозина излязоха от бизнеса, но някои от тях бързо се съсредоточиха върху доставката до дома и намериха нова доходоносна опция, която надживя проблема.

2. Останете спокойни и се справяйте с обективните факти

Не позволявайте на емоциите и чувствата да отменят процеса на логическо решение, докато разглеждате алтернативи. Вместо да се ядосвате и разстройвате, върнете се към първоначалния си процес за оценка на пазарите, нуждите на клиентите и финансовите последици. Оставете предизвикателството да разшири вашето мислене, вместо да затваря опциите.

Често това, което изглежда като емоционален проблем, като неоснователни оплаквания на клиенти онлайн, крие зад себе си конкретни факти, които може да ви изненадат. Вместо да реагирате с гняв, може да разберете, че един от вашите процеси не работи както желаете. 

3. Потърсете информация от екипа, както и от ментори

Не се опитвайте да носите цялата тежест на собствените си рамене, тъй като членовете на екипа вероятно са по-близо до клиента. Не се страхувайте да поискате съвет от вашия консултативен съвет и външни експерти и ментори. Добрите бизнес лидери си сътрудничат при вземането на трудни решения.

Някои известни бизнес лидери, включително Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, винаги поддържат активна менторска връзка с партньор или двама, за да обсъждат бизнес предизвикателствата и стратегията. Други имат вътрешни експерти, на които се доверяват, за да им кажат неподправената истина.

още по темата
още от Техники за успех