Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

7 навика за изграждане на силна психика

Снимка: Shutterstock

Каквито и да са целите, които се стремите да постигнете, и препятствията, които стоят на пътя ви към успеха, психически силните хора знаят, че най-трудните битки са тези, които водим със себе си. Всички наши действия и решения са водени от нашите мисли. Умът е мястото, където се начертава пътя към успеха или провала. Затова и първата стъпка към изграждането на силна психика е поемането на отговорност за вашите мисловни навици.

Ето и няколко начина да го направите

1. Разберете какво точно искате

Хората, които са уверени в пътя, по който са поели, и са наясно с неговото начало и край, не говорят с двусмислици и недомлъвки за своите намерения и действия. Те са фокусирани изцяло върху това, което искат да постигнат, и предприемат конкретни и добре обмислени действия, за да си гарантират успех.

2. Не драматизирайте вашата действителност

Чували ли сте израза „Вашето възприятие е вашата реалност“? Когато се изправят пред трудност или препятствие, някои хора имат склонността да представят ситуацията, в която са попаднали, по възможно най-лошия начин, когато в действителност нещата не са толкова лоши, колкото изглеждат на пръв поглед. Те имат тенденцията да говорят с крайности и да правят от мухата слон. Психически устойчивите хора от друга страна избягват драматизирането на ситуацията и поставят акцент върху намирането на решение на проблема възможно най-бързо.

3. Спрете да съжалявате за решенията, които сте взели в миналото

Психически силните хора понякога съжаляват за решение, което са взели, след като са видели резултатите и последиците от него, или за кратък период след това, но те не се сещат за грешки, който са направили преди години, и не анализират с месеци своите неуспехи. Те не мислят за това какво би се случило, ако бяха взели различно решение. Каквото и да се е случило, то вече е във вашето минало и няма контрол върху настоящето. Позволете си да продължите напред.

още по темата
още от Техники за успех