нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

7-те смъртни гряха в комуникацията според Джулиан Трежър

Снимка: Shutterstock

Случвало ли ви се е да говорите, без да ви слушат? Но как да променим ситуацията и да ангажираме вниманието на слушателите си? 

Звуковият експерт Джулиан Трежър назовава 7 смъртни гряха, които допускаме в комуникацията си с околните и ни дава съвети, как да ги превъзмогнем, за да спечелим събеседниците си.

Навиците, от които трябва да се отървем по време на разговор, до известна степен са присъщи на всеки от нас, казва Трежър. А това са:

1. Клюките

Да говорите срещу някого, който отсъства в момента, е изключително лош навик и подсказва, че много вероятно твърде скоро ще говорите зад гърба и на настоящите си слушатели.

2. Критикуването

Ако сте склонни към постоянни критични оценки и често се изразявате отрицателно, трябва да бъдете подготвени за факта, че партньорите ви ще чувстват напрежение при разговор с вас. 

3. Негативизмът

Негативността е заразна. Трудно е да се говори с някой, който се отнася негативно към всичко. 

4. Догматизмът

Никой не иска да общува с хора, които се държат като висша инстанция и не признават правото на друго мнение, освен собствените си, назидателни убеждения. Такива хора не са в състояние да възприемат нова информация и в разговор смесват факти със собственото си мнение, което за събеседниците им е изтощаващо и безмислено.

5. Оплакването

 

Оплакването е вирус, който доказано може да предизвиква национални епидемии. Ние сме недоволни от политиката, от времето, от цените, от пътищата, от транспорта, от детската градина, от училището, от качеството на продуктите, от спортните постижения на националния отбор, от броя на часовете в един ден... Време е това да спре!

още от Техники за успех