нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Брейнсторминг от разстояние

Снимка: Shutterstock

Днес, когато повечето от нас не споделят едно и също работно място със своите колеги, ние свикваме да научаваме да правим нещата по-различен начин.

Някои процеси обаче по-трудно могат да бъдат пресъздадени в условията на работа от разстояние, като това важи в пълна силна за т.нар брейнсторминг. Преди хората можеха да седнат заедно в стая и да споделят най-различни идеи, докато не стигнат до най-доброто решение на даден проблем. Днес тези идеи трябва да бъдат разпространявани чрез имейли и видеоконферентни връзки, които са далеч по-неефективни за целта. Възможно е обаче да постигнете желаните резултати от брейнсторминг сесиите дори от разстояние, стига да знаете как. Ето как:

Бъдете ясни в описанието на проблема

Когато хората работят от разстояние, пропуските в комуникацията са нещо нормално, а те водят до неразбирателства и създаване на погрешни очаквания. Макар че може да звучи просто, ясното описване на проблема, който трябва да бъде решен, е най-важната стъпка в брейнсторминга от разстояние. Преди да преминете на етапа на генериране на идеи, трябва да се уверите, че всички са на една страница и че знаят какво се очаква от тях.

Идентифицирайте служителите, които имат способността да разрешават проблеми

Успехът на брейнсторминг сесиите зависи от комбинацията от умения и познания на участниците в него, така че е екипът ви да представлява разнообразна група от хора. Идентифицирайте хората, които искате да участват в сесията, и ги предупредете за това. Не бързайте обаче да ги включвате в общ разговор, преди да изпълните следващото условие.

Дайте на всички време да помислят по въпроса

Когато хората се събират в групи, те обикновено се подават на „групово мислене“, което ограничава генерирането на идеи. Това е често срещан проблем дори при традиционните брейнсторминг сесии, при които хората се намират в една стая, но той придобива още по-големи мащаби, когато става въпрос за работа от разстояние. Преди да включите всички служители в един общ конферентен разговор, трябва да им дадете време да помислят сами за решение на проблема. Така вие ще си осигурите достъп до най-широкият спектър от различни гледни точки по темата. Накарайте служителите да ви изпратят идеите си преди срещата, за да бъдат изгубени по време на груповите дискусии.

Споделете списъка с идеи с цялата група

След като всички са имали шанса да изкажат своето мнение, съберете генерираните идеи в общ списък, без да ги подреждате по какъвто и да е било начин или пък да казвате от които идват. Изпратете списъка на всички участници в брейнсторминг сесията, за да могат да разглеждат въпроса от всички гледни точки.

Съберете групата

След като сте позволили на служителите да премислят въпроса и сте решили кои хора трябва да присъстват на сесията, вече проведете видеоконферентната връзка, да дискутирате най-добрите идеи и да постигнете консенсус за решение на проблема.

..............

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

още по темата
още от Техники за успех