нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Четири модерни умения, които HR мениджърите търсят в момента

Снимка: Shutterstock

„Работодателите ценят техническите умения със сигурност, но аз интервюирах над 100 водещи HR мениджъри, специалисти в наемането на таланти и главни изпълнителни директори с въпроса кое е най-важното за търсещите работа и почти всички от тях казаха, че това са меките умения“. 

Това коментира в сайта Business Insider Каролин Бийтън. По думите й водещият HR на Prezi Емок Стар е коментирал, че в компанията си търси кандидати, които имат солидна основа от меки умения и създават доверие, така че околните колеги да могат да градят върху него. 

Друг пример била Марси Акселрад - глобалният старши директор управление на таланти и развитие на служителите на Wayfair. Тя разказва, че компанията й често не е изисквала навлизащите кандидати за начало да притежават точния опит в професионалната област, за която са интервюирани. По-важни били другите, "меки" умения. 

Сред традиционните меки умения се включват лидерство на екипи, добра комуникация, способност за сътрудничество. Хората от поколението Y най-често са добри в тях, или поне знаят, че трябва да са. Но има и допълнителни четири модерни меки умения, които се очертават от допитванията на Бийтън и по думите й не са достатъчно дискутирани, редки са и важни за съвременната работна сила. Те са следните

1. Способност да се внимава по-дълго. "Фокусът е новото IQ", казва професорът по компютърни науки от Джорджтаун Кал Нюпорт. Технологиите увеличиха автоматизацията и намалиха способността на хората да се фокусират, създавайки високо търсене на личности, способни да се концентрират върху задачите за повече време. 

Вниманието е съзнаване. Джейк Розмарин - главен изпълнителен директор на Eco Branding коментира, че фирмата гледа много в мотивационните писма и CV-тата, които получава, дали има "безхаберно писане" с много грешки, изпуснати букви, думички, грешки при форматирането и други видове недоглеждане. 

Вниманието е последствие от добрия личен тайм мениджмънт, или умението на човека да управлява времето си, за да бъде продуктивен. Каролин Томпсън - кариерен експерт, казва, че е виждала покачване на хората на пазара на труда, които се мъчат да управляват времето си и да си поставят приоритети. Други мениджъри допълват, че са много малко кандидатите на начално ниво, които имат работен опит по проекти или стажове, позволили им "да притежават и изпълняват неща от началото им до края" - това е едно задължително (must-have) умение, ако човек иска да създаде стартъп, или да работи в предприемаческа среда. 

"Параграф 22" за поколението Y е, че то има нужда да показва доказателства за изпълнение на заложени задачи, преди даже работодателят да му е дал шанса да изпълни заложените задачи.

Повечето млади хора са заемали асистентски роли няколко години след завършването на университета и започването на работния си живот, но те могат да развият умение за внимание само като участват и се стремят към допълнителни проекти. 

Дори проектът да е малък по мащаб, той ще покаже на компанията, че човекът може да притежава свои собствени инициативи и да ги довежда от начало до край. Това му помага да се подготви за работата по бъдещи по-големи проекти, спонсорирани от компанията. 

още от Техники за успех