нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да действаме когато някой е ядосан

Снимка: Shutterstock

Всеки от нас се е озовавал в ситуация да се изправи пред ядосан събеседник. Това може да е съпруг, приятел, колега или дори непознат. Подобна ситуация винаги ще ни накара да се почувстваме неловко. 

Вероятно в този случай бихте искали да разрешите проблема възможно най-бързо и деликатно? Но как да накараме някой, който е видимо ядосан, да се почувства по-добре и да стане мил и сговорчив отново? 

Всеки случай е уникален и ще трябва да се прецени на момента как е най-удачно да се подходи. Въпреки това, ако приложите някой от следващите 4 техники, е много вероятно да постигнете успех.

1. Не отвръщайте на агресията. Това само ще накара човека срещу вас да се ядоса още повече. Колкото и да е трудно, трябва да загърбите гордостта и да дадете път на разума. Внимавайте и да не парирате агресията със сарказъм, защото и това ще вбеси допълнително опонента ви.

2. Покажете загриженост. Ако покажете, че искате да сте съпричастни, ще разберете, че в повечето случаи ядосаните хора се чувстват неразбрани. Да ги изслушате може да се окаже достатъчно, за да променят отношението си. Ето няколко примера за съпричастност:

още от Техники за успех