Мениджмънт

Лидерство

|

Време за себе си

Време за себе си

Дори и най-мотивираните предприемачи могат да бъдат напълно изтощени. Имах дълга, изкачваща се по стълбите кариера в света на корпоративните технологии, достигайки лидерски позиции, където работех заедно с ръководителите на големи международни организации. Прекарвах дните си, работейки нормално, но вечерите ми бяха погълнати с изучаване на всичко, което можах да намеря за това как да започна собствен бизнес. Така насладата от свободното време през уикендите стана като част от миналото, разказва Маркист Бойс в статия за Еntrepreneur.

"Започнах с уеб дизайн на свободна практика, за да помогна на други собственици на малък бизнес да изграждат уебсайтове. Допълнителните пари ми идваха добре, но часовете, натрупани между корпоративната ми работа и новото ми странично занимание се увеличиха и продължиха да оказват влияние. Не разбрах знаците, докато не стана твърде късно. Това в крайна сметка доведе до пълно изтощение, ограничено до липса на сън, загуба на интерес, енергия и дори глад. След години на непрепоръчително самолечение открих света на личностното развитие и наставничеството. След като инвестирах над шест цифри в себе си финансово, психически и физически, моето възстановяване не беше нищо друго освен неудържимо. Излязох от другата страна с ново чувство за цел и мисия да помагам на другите, което ме накара да се разделя напълно с корпоративния свят, да възвърна фокуса си и да създам свой собствен консултантски бизнес", разказва той.

Ако вашият бизнес е стартиращ бизнес или сте независим консултант с шепа клиенти, има вероятност да изгаряте, докато се опитвате да останете бдителни и функционални. Преминаването от клиент на клиент може да изглежда като чудесен начин да получите експозиция за вашите продукти или услуги, но всъщност е рецепта за прегаряне, особено когато се опитвате да разширите бизнеса си.

Ето три начина да избегнете изгарянето на предприемача:

Документирайте процесите си, за да създадете Стандартни оперативни процедури (СОП) 

Стандартни оперативни процедури са важни за безпроблемното функциониране на бизнеса. Това е процес, при който създавате стъпка по стъпка документация за задачи, така че всеки да може да ги изпълни. С нарастването на вашия малък бизнес, ще се увеличи и вашата нужда от СОП.

Тези процедури помагат на новите служители да се запознаят с това как се правят нещата във вашата компания. С документирани процеси няма да ви се налага да мислите за всичко, когато започнете работа или когато трябва да делегирате задача, оставяйки повече време за важните неща.

Използвайте софтуер за управление на знания като GetGuru, за да поддържате лесно всичките си стандартни оперативни процедури, организирани на едно място за достъп от всички.

Делегирайте повече, за да освободите времето си 

Никога не спирайте да се развивате и винаги търсете начини да подобрите бизнеса си. Добре е да се откажете от някои задачи, които могат да изтощят енергията ви или да ви възпрепятстват от други цели, които изискват вашето внимание.

Бъдете наясно какво искате да постигнете, като документирате вашите ръчни процеси. Намерете хора, които могат да ви помогнат да го свършите или чрез наемане на някой на пълен работен ден или на непълно работно време в платформи като Upwork и Fiverr.

Използвайте автоматизация за мащабиране

И накрая, възползвайте се от технологиите и приложенията, за да автоматизирате процесите във вашия бизнес, така че те да протичат гладко, без да изискват много усилия и време от вас и вашия екип. Има моменти, когато правенето на неща ръчно ще ви накара да се почувствате като роб на собствения си бизнес.

Използвайте технологията, за да автоматизирате всичките си повтарящи се задачи, за да можете да се съсредоточите върху създаването на стойност за бъдещи клиенти. Има много инструменти, от които да избирате – Zapier, Trello, Dropbox, Slack и Asana. Те ще ви помогнат да поддържате нещата гладко. Много от тези технологии предлагат безплатни пробни версии, за да можете да ги тествате, преди да се ангажирате с покупка.

С тези три предложения трябва да сте настроени да избегнете страшното предприемаческо изгаряне. Не забравяйте да отделите време за себе си и да спите достатъчно, за да останете енергични и фокусирани, когато е време да работите усилено върху бизнес целите си.

Източник: Маркист Бойс, автор и главен изпълнителен директор на Side Hustle Mentor, където помага на предприемачите да развиват бизнеса си онлайн с помощта на автоматизация, за entrepreneur.com