нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да използваме тревожността и безпокойството в наша полза

Снимка: Shutterstock

Докато в някои случаи тревожността и безпокойството могат да бъдат симптоми на сериозни психически проблеми като депресия и нервни разстройства, повечето прояви на тревожност в ежедневието представляват просто естествена част от живота и човешката природа.

Чувството на безпокойство всъщност може да бъде дори полезно за човек, ако той знае как да се възползва от него, казва Боб Роусън, автор на „Conscious: The Power of Awareness in Business and Life.“

 „Начинът, по който използвате вашата тревожност, определя дали тя ще бъде вредна или полезна. Предвид факта, че светът днес става все по-забързан и по-несигурен, чувството на безпокойство лесно може да се превърне в неистово напрежение и страх, който да ви парализира и да ви остави с чувството за безизходица. От друга страна, избягването на всички ситуации, които могат да ви обезпокоят, може да ви остави неподготвени за множеството трудности, пред които ще ви изправи живота. Тревожността може да се превърне в позитивна сила във вашия живот, ако я поддържате в балансирани количества“, добавя той.

Според Роусън, първото препятствие, което трябва да преодолеете, е да спрете да гледате на безпокойството през негативна призма.

„Ние гледаме на тревожността като на нещо, от което трябва да се страхуваме и да избягваме. Този начин на мислене само влошава ситуацията. Трябва да гледаме на безпокойството като на един вид аларма за тревога, която ни казва да бъдем по-внимателни и бдителни“, казва Роусън.

Тревожността е енергия, която като всяка друга може да бъде използвана както по полезен, така и по вреден начин. Ето няколко съвета, как да намерите баланс и да превърнете безпокойството в нещо позитивно.

1. Прекомерна тревожност

В природата на някои хора е да се тревожат прекалено много за дори най-малките дреболии. Това може да бъде истински проблем за тяхната кариера и професионално развитие.

„Това са хора, които винаги искат да бъдат прави. Те искат да държат нещата под контрол, да имат власт и да бъдат успешни. Те се страхуват от това да бъдат посредствени, незначителни и неуспешни.“, казва Роусън.

Ако се ядосвате често, ако сте изключително нетърпеливи и постоянно търсите уважението и възхищението на другите, най-вероятно страдате от прекалена тревожност.

още от Техники за успех