нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да поддържаме мотивацията си с три лесни стъпки

Снимка: Shutterstock

Човек лесно се окуражава от краткосрочните и леснодостижими цели. Но в живота често сме движени от планове, чието осъществяване изисква много труд и дълъг период от време. В такива случаи можем да изпаднем в отчаяние или апатия. Да се обезверим за способностите си, да изгубим смисъл за усилията си. 
Как да запазим мотивация, когато не виждаме непосредствено пред себе си очевидния успех?

Редакторите на Life Hack предлагат 3 лесни стъпки, с които да се поддържаме мотивирани и да не отстъпваме от набелязаните цели.

1. Винаги празнувайте малки победи, без значение, колко малки са те. Мозъкът ни се нуждае да тържествува и то често. Така че не трябва да си спестяваме радостта от всеки малък напредък. 

Тереза Еймибайл и Стийв Крамър от Harvard Business Review са направили изследване сред близо 250 служители от 7 различни компании. То показва, че отдаването на значимост на малките победи оказва особено положителен и дългосрочен ефект върху работата. Отбелязването на малките, ежедневни постижения засилва мотивацията на работниците, увеличава положителните емоции и благоприятства за положителното възприемане на организацията, на тяхната работа, както и на техните колеги. 

още от Техники за успех