Затвори

Как да поддържате ума си млад

Илюстрация: Shutterstock

Някои хора успяват да поддържат проницателността на ума си много по-добре от други, посочва ново изследване, цитирано от сайта на списание Inc. 

Според проучването, проведено в САЩ, сред хората има "супер-остаряващи" пациенти, които са над 60 и 70-годишна възраст и при тестове мозъците им показват представяне на паметта като на 20-годишните. 

Друго мащабно изследване на Университета на Единбург в Шотландия открива, че само 25% от остаряването на мозъка всъщност се дължи на генетика. 75% зависи от изборите, които определят личния начин на живот. 

Това е добра новина за хората - означава, че сме до много голяма степен в контрол какво ще бъде здравето на мозъците ни. 

Ето и три начина да го поддържате добро и да имате млад, здрав и щастлив ум, препоръчани от Inc.com.

Социализирайте се.

Има мит, че игрите на судоку или кръстословиците са най-доброто, което може да се направи за здравето на мозъка. Това не е вярно, смятат специалисти. Неврологията показва, че едно от най-добрите неща, които човек може да направи, е да се свързва и среща с други хора - реално. Според изследване от 2012 г., за което се съобщава в журнала Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, самотата повишава риска от развиване на деменция с цели 65%. Някои учени смятат, че това се дължи отчасти на психо-социалния стрес, който може да причинява вредни възпаления в мозъка. 

"Почти невероятно е да повярваме, но ние знаем, че самотата е по-лоша за нашето здраве от пушенето на 15 цигари на ден, да си алкохолик и да бъдеш нездраво пълен", коментира проф. Джеймс Гудуин, главен учен на Age UK.

В заключение, вместо да се чувствате виновни, че правите почивка за кафе с колега или приятел, знайте че всъщност така засилвате представянето на ума си. Насочете се към повече посещения на празненства и купони с приятели, прекарвайте време със семейството си или организирайте малка вечеря за група, вместо да останете сами този уикенд. 

Поставете приоритет на връзките си с хората. Това ще бъде полезно за сивото ви вещество. 

Правете разходка с бърза крачка всеки ден. Това ще стимулира сърдечносъдовата ви система, която снабдява мозъка с много необходимия за мозъка кръвопоток. Освен това, Националният институт за остаряването в САЩ е открил, че когато са тренирани, мускулите произвеждат протеина катепсин B, който стимулира растежа на мозъчните клетки. Физическите упражнения стимулират развивието на нови неврони, които се раждат по-точно в хипокампуса - мозъчната част, която е критично важна за паметта. 

Идеалната формула е по 30 минути кардио 5 пъти седмично. Помнете, че всичко, което ви оставя без дъх, е полезно за вас. Качвайте стълбите, вместо асансьора, играйте с децата като ги въртите във въздуха, приберете се пеша вместо с метрото. Всеки път, когато го правите, вие създава нови мозъчни клетки.

Свирете на музикален инструмент. 

Според д-р Мелиса Магуайър от Института за мозъчни изследвания на Йоркшър, то активизира и двете полукълба на мозъка едновременно. Това е много полезно, защото провежда комуникация между полукълбата - чрез мазолестото тяло на главния мозък или бялото вещество между тях. Учените смятат, че това може да увеличи броя на синапси, засилвайки цялостната неврологична карта на човека. Според Магуайър, всъщнсот музиката е вероятно единствената дейност, която упражнява целия мозък с двете му полукълба. 

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 16.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 16.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67136
0.598315
CNY
10
2.5136
3.97836
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.75877
36.248
USD
1
1.58998
0.628939