нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да продължим напред след тежък провал

Снимка: Shutterstock

Рано или късно всеки има среща с тежък провал или пък непреодолими препятствия по житейския път.

Може би не успявате да намерите място за паркинг, когато закъснявате за работа или пък имате нов шеф, който иска да контролира всеки аспект от вашата работа. Списъкът с проблеми може да продължава до безкрайност.

На всички ни се налага да се изправяме пред подобни пречки, но това, по което се различаваме, е начинът, по който се справяме с тях. Някои от нас са достатъчно издръжливи, че да могат да съберат парченцата, да проправят счупеното и да продължат напред. Други обаче не могат да се отърсят от своя неуспех и заживяват в миналото.

Независимо какъв точно е случая, въпросът, който трябва да си зададем, е какво може да научим от трудните времена?

В началото всички изпитваме чувства на тъга, разочарование и  гняв.  Това, което правим с тежи чувства, ни отличава един от друг. Как може да анализираме случилото се, за да подобрим нашето себепознание? Трябва да помислим за нещата, които сме научили за себе си, в най-трудните за нас моменти, за да може да продължим напред.  

Това са няколко стратегии, които ще ви помогнат да продължите живота си след всеки тежък неуспех.

1. Провалът е естествена част от прогреса.

Ричард Брансън казва, че „предприемачите трябва да се научат да приемат провала с отворени ръце и да преодоляват препятствията като ги разбиват на по-малки части, опитвайки да намерят нещо позитивно във всяка една от тях.“

Искате или не, със сигурност ще се сблъскате с множество предизвикателства и несгоди. Затова не трябва да забравяте, че преодоляването на неуспехите е в основата на прогреса. Никой не иска да се провали, но да вярвате, че това никога няма да се случи, е крайно нереалистично.  Научете се да поемате отговорност за вашите неуспехи, за да може да си извлечете поуки от тях.

2. Интроспекцията е от ключово значение.

След като претърпите провал, приемете, че ще ви е необходимо известно време, за да осъзнаете напълно какво точно се е случило с вас. Трудно е да се каже колко време може да ви отнеме този процес, но не очаквайте да се чувствате нормално още на следващия ден. Всичко зависи от това, колко голям и значим е бил преживения неуспех.

3. Направете почивка.

Излезте от офиса. Направете нещо забавно, отидете на открито, забравете за социалните мрежи и позволете на ума си просто да си почине. Всеки има нужда от хоби, за да бъде здрав. Трудно е да се изправите след поредното падане, ако няма къде да отидете, когато изпитвате болка.

4. Обсъдете проблемите с хора, на които имате доверие.

Когато сте преживели тежък провал, потърсете мнението на вашите най-доверени приятели, колеги и наставници. Добрите ментори ще ви дадат откровена обратна връзка и ще ви окажат нужната подкрепа и насърчение, за да продължите напред.

още от Техники за успех