нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Страх ме е, но ще се науча

Снимка: Shutterstock

Да говорите публично е голямото предизвикателство, пред което са изправени милиони хора в ежедневието си. Но това е едно от уменията, които са най-търсени днес от компаниите - те залагат на хора, които не само знаят как да общуват, но и да продават. Според изследването "Тенденции на обучението на работното място 2021 г.", изготвено от платформата за онлайн обучение Udemy for Business, търсенето на курсове, свързани с бизнес комуникация, се е увеличило с 1,585% през 2020 г. 

"Трябва да разберем, че публичното говорене е нещо, което се научава. Много малко хора се раждат, знаейки как да го правят", казва Лео Пичоли, експерт по публични изказвания и инструктор в Udemy for Business. Представяме ви 4-те стъпки за преодоляване на страха от публично говорене.

Практикувайте го в "безопасна" среда

Практиката е основата на успешното публично говорене и е ключът към загубата на неудобството. Всички говорим публично всеки ден, без да осъзнаваме, а семейно или приятелско събиране може да се превърне в идеалната възможност за малко повече практика. Започвайки с разказване на история или анекдот в такава "безопасна" среда ще ви помогне да намерите собствения си глас, да откриете нюансите, които ви правят по-силни и могат да ви дадат повече инструменти за изразяване.

Планирайте практиките и въведете модификации

Помислете предварително какво ще бъде това, което ще разкажете на следващата среща (независимо дали на работа, с приятели или семейство) и въвеждайте вариация в речта всеки път. Опитайте се да стоите, да седите, да играете с гласа си или да говорите на различни теми. Ако винаги правите едно и също, ще получите едни и същи резултати и няма да бъдете подготвени за различни ситуации или контекст.

Разширете средата и обстановката

След като сте практикували многократно в "безопасна" среда, можете да започнете да се отваряте за нови сценарии. В тази стъпка трябва да идентифицирате нискорискови места, по-големи социални събирания или пространства, където почти не ви познават. Ще трябва да бъдете внимателни и да наблюдаваме как хората ви слушат, за да включите подобрения във вашите речи и да гарантирате, че вашите послания достигат до обществеността.

Проявете емпатия към публиката

Като цяло, когато говорите публично, това е така, защото имаме с какво да допринесете за публиката, следователно трябва да разберете, че сме там, за да им помогнете. Ето защо, преди да произнесете речта си, препоръчително е да поговорите с някои от присъстващите, да изслушате проблемите им и да наблюдавате взаимодействията им. Така не само ще опознаете по-добре аудиторията си, което ще ви помогне да премахнете неудобството до известна степен, но и ще можете по-лесно да приспособите посланието си, за да го направите по-ценно за тях. С това ще премахнете страха да кажете нещо, което не е от значение или да загубите интереса им.

Следвайки тези стъпки, постепенно ще се отървете от неудобството и ще подобрите способността си да говорите публично. Умение, което ще продължи да набира тегло в условията на нарастващото търсене от страна на компаниите.

Източник: eleconomista.es

Превод и редакция: Нели Тодорова 

още по темата
още от Техники за успех