нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вярва ли компанията в ученето през целия живот?

Снимка: Shutterstock

За да се представите добре на интервюто за работа не е достатъчно само да отговаряте добре на въпросите, които ви се задават – важно е и самите вие да задавате въпроси. Клишираните питания обаче няма да ви помогнат да се откроите от останалите кандидати и да разберете дали това е правилното работно място за вас. Като отделите време за подготвянето на интересни въпроси, вие ще си направите две услуги. Първо, ще покажете на потенциалния си работодател, че сте положили допълнителни усилия и че наистина се интересувате от работата. И на второ място, този тип въпроси могат да разкрият ценна информация, която не е присъствала в обявата за работа.

Ето няколко примерни въпроса:

Какъв тип личност би паснал на този екип и какъв не би се справил със задачата?

Мениджърите, отговарящи за назначаването на нови служители, често правят своя избор не само въз основа на това дали кандидатът за работа отговаря на конкретни условия и разполага с определени умения и познания, но и на това дали той може да се впише в културата на организация. Фирмената култура е също толкова важна и за самите кандидати, като анкета на Monster.com установява, че 95% от работниците в САЩ смятат, че културното съответствие е от ключово значение за удовлетворението от работата.

Този конкретен въпрос би ви позволил да вникнете по-дълбоко в начина, по който работи компанията, отколкото ако просто поискате от мениджъра да опише нейната фирмена култура, казва Байрън Кларк от CareerSidekick.com, сайт за съвети за търсене на работа.

„Това показва на работодателя, че сте внимателни в своя подбор и че не сте отчаяни и готови да работите където и да е било, стига да ви назначат. Това е добър сигнал, които моментално ви печели уважение“, казва той.

Какъв съвет бихте дали на човека, който ще изпълнява тази роля?

„Този въпрос показва на мениджъра, че сте нахъсани да успеете. Той също така демонстрира инициативност и желание да разберете какво е необходимо за вършенето на работата по най-добрия начин.“, казва Кларк.

Той съветва да не забравяте отговора на мениджъра, тъй като този съвет може да ви бъде от голяма полза, ако получите работата.

Можете ли да обясните как ценностите на компанията се отразяват върху ежедневния работен процес?

Работодателите харесват кандидатите, които искат да научат повече за тяхната компания. С този въпрос вие демонстрирате интерес за историята и културата на фирмата, като същевременно с това поставяте фокус и върху ежедневните операции на организацията.

Какво бихте искали да знаете за компанията, преди да започнете работа?

Един от често задаваните от кандидатите за работа въпроси на мениджърите е: „Защо избрахте да работите тук?“. По тази причина въпросът е изгубил своята оригиналност и отчасти стойността си, тъй като мениджърите имат подготвен отговор. Поднасянето на въпроса по този начин обаче внася в него допълнителен нюанс, който може да ви даде повече информация за историята на мениджъра и начина, по който работи компанията.

Какво е направила компанията, за да ви помогне да продължите професионалното си развитие?

Поддържането на актуални познания и умения във вашата област на работа е от ключово значение за професионалния ви успех, казва Кларк, като добавя, че за това е важно компанията ви да предоставя различни възможности за професионално развитие.

Той съветва да последвате този въпрос с още един от рода на: „Вярва ли компанията в ученето през целия живот?“

„Повярвайте ми, искате да работите за компания, която дава приоритет на развитието на вашите умения“, добавя Кларк.

........................

Даниел Борц за Мonster.com

Редактор: Георги Геориев

още по темата
още от Техники за успех