нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Основните черти на характера

Снимка: Shutterstock

Да разбираш себе си и околните е умение, което се учи. Ако всички имахме еднакви характери, животът щеше да е скучен. Повечето съвременни психолози се обединяват около схващането, че има пет основни личностни черти, което се изразява чрез така наречения „петфакторен модел“, при който всеки от нас притежава по малко от всяка черта, но една или две преобладават.

Добросъвестност

Хората, които се класират високо по скалата на тази личностна черта са ефективни, добре организирани и самостоятелни. Те предпочитан да планират нещата предварително и се стремят към високи постижения. Хората, които се класират по-ниско по тази скала, виждат добросъвестните като твърде сковани и дребнави.

Забавен факт: проучвания показват, че бракът с „добросъвестен“ човек увеличава собствените шансове за успех на работното място. Добре организираният брачен партньор може да повиши продуктивността ви и да ви помогне да постигнете повече.

Екстравертност

Хората, които се класират високо по тази скала, получават енергия от общуването с околните. Те са разговорливи, отворени и се чувстват комфортно под светлината на прожекторите. Другите могат да ги възприемат като властни и търсещи внимание.

Забавен факт: Обърнете внимание на силното ръкостискане. Проучванията показват, че мъжете със силно ръкостискане е по-вероятно да са екстраверти и по-малко вероятно да са невротични. При жените не се открива такава връзка.

още от Техники за успех