Затвори

Простичкото правило 90/10, което оказва влияние върху целия ни живот

Guliver / iStock

Много малка част от събитията в нашия живот зависят от случайността. Обикновено ние решаваме как да се развие денят ни. Поне така твърди американският писател Стивън Кови. Той създава простичкият принцип 90/10 и го илюстрира с помощта на прости примери, пише BrightSide.

Какво представлява правилото 90/10?

Работата е там, че ние нямаме абсолютно никакъв контрол над 10 процента от събитията в живота ни. Не можем да попречим на устройство да се счупи, на полет – да се забави. Това, над което имаме влияне обаче е, начинът, по който реагираме на нещата.

Останалите 90 процента от събитията са пряк резултат от нашите реакции. Казано иначе – това, което правим, когато сме стресирани.

Представете си следната ситуация

Закусвате със семейството си. Дъщеря ви без да иска разлива кафе върху ризата ви. Скачате от стола и започвате да й крещите. След това се обръщате към съпругата си и започвате да викате и на нея заради това, че е сложила чашата толкова близо до ръба на масата. Втурвате се към спалнята, за да се преоблечете. Когато се връщате обаче, заварвате дъщеря си да плаче. Тя нито е изяла закуската си, нито се е приготвила за училище.

В резултат на това изпуска автобуса за училище. Жена ви бърза за работа. Затова вие сте принудени да закарате дъщеря си на училище. Закъснявате, затова карате бързо и вероятно нарушавате някое и друго правило. Времето е против вас. Изведнъж осъзнавате, че сте забравили важни документи вкъщи. Денят започва ужасно и продължава по същия начин. Нямате търпение да приключи. Прибирате се вкъщи, поздравявате дъщеря си и съпругата си. И двете са в лошо настроение – има напрежение помежду ви.

Защо имахте лош ден?

а) Защото дъщеря ви разля кафе.

б) Защото дъщеря ви изпусна автобуса и вие трябваше да я закарате на училище.

в) Защото имаше задръстване и вие закъсняхте за работа.

г) Защото реагирахте грешно на ситуацията.

Естествено, правилният отговор е Г. Развалихте целия ден – и на вас, и на семейството ви – с вашата реакция. Не сте могли да избегнете разлятото кафе, но можехте да контролирате реакцията си.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.09.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.09.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73929
0.574947
CNY
10
2.43514
4.10654
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19848
0.45486
RUB
100
2.47055
40.4768
USD
1
1.67208
0.598058